Tort na powitanie jesieni


 


Oto tort  na powitanie  jesieni. Idealnie nadaje na prezent, jak również na podwieczorek. Przygotowując tort, wykorzystałam jesienne owoce jabłka, śliwki i orzechy.  
Składniki 
  • 225 g margaryny Kasia
  • 225 g cukru
  • 4 średnie jajka
  • 175g mąki pszennej
  • mielona wanilia
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 50 g gorzkiego kakao
  • Łyżka ciepłej wody
  • śmietana (słodka) 500 g
  • wiśniówka 125 ml
  • mus jabłkowy
  • masa orzechowa
  • 1 kostka margaryny Kasia
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich  BackMit
  • 3 łyżki gęstej śmietany 36%
  • 1 szklanka gorącego mleka

Wykonanie

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wymieszaj misce masło cukrem na lekką Puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku i ubijaj je z masą. Do miski z masą przesiej połowę mąki ,proszek do pieczenia, sól i kakao i wymieszaj składniki drewnianą łyżką. Przesiej resztę mąki i kakao dobrze wymieszaj. Dodaj wody, jeśli masa jest za gęsta. Rozdziel masę równo na dwie części formy wygładź powierzchnię szpatułką kątową lub łyżką. Piecz 15-20 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy włożymy do niego patyk do szaszłyków będzie po wyjęciu suchy. Nasączamy pierwszy krążek ponczem następnie wykładamy mus jabłkowy W tym czasie ubijamy śmietanę dodajemy, mieloną wanilię, śmietan fix, cukier puder i kilka kropli cytryny. Robimy masę orzechową Orzechy zalać gorącym mlekiem,oczywiście   tarte orzechy miałam na myśli  nie całe.   Margarynę Kasię utrzeć z cukrem, ucierając dodawać gęstą śmietanę. Dodać zimne orzechy, wymieszać. Na mus jabłkowy wykładamy masę orzechową, następnie przykrywamy drugim krążkiem nasączamy smarujemy śmietaną. Robimy dekoracje z orzechów, kwiatków i śliwki :)

Do wykonania tortu polecamy produkty z dostępne w Lidlu gdzie akurat trwa tydzień francuski.

6 komentarzy:

Droczilka pisze...

Tort prawdziwie jesienny. Pycha! :-)

Anna Loska pisze...

Tak to można witać jesień :D

Kulinarne pyszności Molki pisze...

dziękuje :)

Kulinarne pyszności Molki pisze...

oj z=tak :) zapraszam serdecznie :)

gin pisze...

Łał, prezentuje się znakomicie :)

Kulinarne pyszności Molki pisze...

dziękuję :)