Pieczony w pergaminie łosoś ze świeżymi ziołami i ciepłą sałatką z fasolki szparagowej
Dziś ciąg dalszy przygód z rybami i owocami morza, czyli kolejne danie z warsztatów w Polskiej Akademii Kulinarnej.
Składniki
Wykonanie
Wyciąć kwadrat pergaminu SAGA o boku 25 cm posmarować oliwą z oliwek, ułożyć łososia, dodać sól i pieprz, ułożyć zioła, posypać startą skórką z cytryny, polać sokiem z cytryny oraz winem. Całość zawinąć, ułożyć na blasze z odrobiną wody, piec 17 min. w temp 200 C.
Fasolkę ugotować, Następnie smażyć na oleju, z dodatkiem posiekanych suszonych pomidorów i czosnku, doprawić do smaku octem i winem. Na koniec wrzucić sałatę, przemieszać i wyłożyć na talerz.
Składniki
- 150g filetu z łososia
- po 2 gałązki rozmarynu, estragonu, tymianku, bazylii, mięty, natki pietruszki
- sok z 1 cytryny
- skórka z 1 cytryny
- 60 ml białego wina
- sól, pieprz Kotanyi
- Oliwa z oliwek
- 100g fasolki szparagowej
- 20g suszonych pomidorów Royal
- 5g czosnku Royal
- 20ml octu balsamicznego Kamis
- 1/4 opakowania miksu sałat Fit&Easy
- Papier do pieczenia i gotowania SAGA
Wykonanie
Wyciąć kwadrat pergaminu SAGA o boku 25 cm posmarować oliwą z oliwek, ułożyć łososia, dodać sól i pieprz, ułożyć zioła, posypać startą skórką z cytryny, polać sokiem z cytryny oraz winem. Całość zawinąć, ułożyć na blasze z odrobiną wody, piec 17 min. w temp 200 C.
Fasolkę ugotować, Następnie smażyć na oleju, z dodatkiem posiekanych suszonych pomidorów i czosnku, doprawić do smaku octem i winem. Na koniec wrzucić sałatę, przemieszać i wyłożyć na talerz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz