Tort powitalny dla Appetity
Ten tydzień upłynie pod znakiem Appetity ponieważ czas jakiś temu otrzymałam do testów sporo produktów. A na dzień dobry tort. :)
Ogromny zestaw przypraw Appetity, o których możecie poczytać na stronie Appetita. przyda się w każde kuchni i już mam wiele pomysłów na różności z Appetitą.
Na pierwszy rzut wykorzystałam dodatki co ciast jak się okazało był to dobry pomysł. ponieważ zapomniałam kupić cytryny z pomocą przyszła firma Appetita która w swoim asortymencie ma kwasek cytrynowy który wykorzystałam do przygotowania ponczu do tortu
Ogromny zestaw przypraw Appetity, o których możecie poczytać na stronie Appetita. przyda się w każde kuchni i już mam wiele pomysłów na różności z Appetitą.
Na pierwszy rzut wykorzystałam dodatki co ciast jak się okazało był to dobry pomysł. ponieważ zapomniałam kupić cytryny z pomocą przyszła firma Appetita która w swoim asortymencie ma kwasek cytrynowy który wykorzystałam do przygotowania ponczu do tortu
A oto tort. :)
Składniki
Składniki
- 5 g margaryny Kasia
- 6 jajek
- 1szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1szkl cukru
- 100 ml ponczu o smaku amaretto
- krem ajerkoniakowy
- 2 łyżki zimnej wody
- 75 ml gorącej wody
- 1 szklanka ajerkoniaku
- 3 łyżeczki żelatyny
- 250 g serka mascarpone
- 75 g cukru
- cukier waniliowy Appetita
- kwasek cytrynowy Appetita
- 500 ml śmietany kremówki (38%)
- 1 dżem z czarnej porzeki
- rurki w czekoladzie
Wykonanie
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę. dodać cukier, nie przerywając miksowania. o dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując na najniższych obrotach. Wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowaną margaryną Kasią Piec około 30-35 minut w średnio nagrzanym piekarniku Mascarpone utrzeć z cukrem i cukrem pudrem. na puszystą masę. Wlać ajerkoniak, zmiksować. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie zalać ciepłą, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. Wlać żelatynę wąskim strumieniem do masy ajerkoniakowej, cały czas miksując. Schłodzić w lodówce przez 10-15 minut, aż nieco stężeje.Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do masy, wymieszać na gładko. Biszkopt przeciąć na trzy krążki. na paterę kładziemy pierwszy krążek biszkoptu następnie nasączamy ponczem wykładamy dżem z czarnej porzeczki przykrywamy drugim krążkiem nasączamy ponczem wykładamy krem, trzeci krążek, poncz krem ajerkoniakowy robimy dekoracje z kremu rurek
Białka ubić na sztywną pianę. dodać cukier, nie przerywając miksowania. o dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując na najniższych obrotach. Wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowaną margaryną Kasią Piec około 30-35 minut w średnio nagrzanym piekarniku Mascarpone utrzeć z cukrem i cukrem pudrem. na puszystą masę. Wlać ajerkoniak, zmiksować. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie zalać ciepłą, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. Wlać żelatynę wąskim strumieniem do masy ajerkoniakowej, cały czas miksując. Schłodzić w lodówce przez 10-15 minut, aż nieco stężeje.Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do masy, wymieszać na gładko. Biszkopt przeciąć na trzy krążki. na paterę kładziemy pierwszy krążek biszkoptu następnie nasączamy ponczem wykładamy dżem z czarnej porzeczki przykrywamy drugim krążkiem nasączamy ponczem wykładamy krem, trzeci krążek, poncz krem ajerkoniakowy robimy dekoracje z kremu rurek
1 komentarz:
Wspaniały tort
Prześlij komentarz