Tort powitalny dla Appetity

Ten tydzień upłynie pod znakiem  Appetity ponieważ czas jakiś temu otrzymałam do testów sporo produktów. A na dzień dobry tort. :)
Ogromny zestaw  przypraw  Appetity, o których  możecie  poczytać  na stronie  Appetita. przyda się w  każde kuchni i już mam wiele pomysłów na różności z Appetitą.
Na  pierwszy   rzut  wykorzystałam dodatki co  ciast jak się  okazało  był to dobry pomysł. ponieważ  zapomniałam   kupić   cytryny  z  pomocą   przyszła   firma  Appetita która w swoim asortymencie   ma  kwasek cytrynowy  który wykorzystałam do   przygotowania   ponczu do  tortu


A oto tort. :)
 Składniki
  • 5 g margaryny Kasia
  • 6 jajek
  • 1szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1szkl cukru
  • 100 ml ponczu o smaku amaretto
  • krem ajerkoniakowy
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 75 ml gorącej wody
  • 1 szklanka ajerkoniaku
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 250 g serka mascarpone
  • 75 g cukru
  • cukier waniliowy Appetita
  • kwasek  cytrynowy Appetita 
  • 500 ml śmietany kremówki (38%)
  • 1 dżem z czarnej porzeki
  • rurki w czekoladzie
Wykonanie
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę. dodać cukier, nie przerywając miksowania. o dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując na najniższych obrotach. Wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowaną margaryną Kasią  Piec około 30-35 minut w średnio nagrzanym   piekarniku Mascarpone utrzeć z cukrem i cukrem pudrem. na puszystą masę. Wlać ajerkoniak, zmiksować. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie zalać ciepłą, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. Wlać żelatynę wąskim strumieniem do masy ajerkoniakowej, cały czas miksując. Schłodzić w lodówce przez 10-15 minut, aż nieco stężeje.Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do masy, wymieszać na gładko. Biszkopt przeciąć na trzy krążki. na paterę kładziemy pierwszy krążek biszkoptu następnie nasączamy ponczem wykładamy dżem z czarnej porzeczki przykrywamy drugim krążkiem nasączamy ponczem wykładamy krem, trzeci krążek, poncz krem ajerkoniakowy robimy dekoracje z kremu rurek

1 komentarz:

Anula pisze...

Wspaniały tort