Pierożki z ciasta Filo z nadzieniem bakaliowym i gałką musu limonkowego z odrobiną sosu czekoladowego
Składniki
- 1 opakowanie ciasta filo
- 150gł drobno siekanych orzechów włoskich
- 150g orzechów laskowych
- 2 łyżka pokrojonych drobno moreli suszonych
- 200g pastylek gorzkiej czekolady lub gorzka czekolada
- 3 plastry drobno pokrojonego suszonego ananasa
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 4 łyżki rodzynek królewskich
- 3-4 łyżki miodu kurpowieskiego
- 1kg pomarańcza
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 300g puree z limonki
- żelatyna duża -1szt
- pastylki czekolady gorzkiej 300g lub 2 czekolady gorzkie
- 2 łyżki cukru pudru Kupiec
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 1/2 kg jagód mrożonych lub 1/2 kg pulpy jagodowej
- 200ml wina białego wytrawnego
- 50 ml rumu
- świeża mięta
- 1/2 kg lodów cytrynowych
Przygotować żelatynę według przepisu. Śmietanę ubijamy pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i puree z limonki następnie delikatnie wlewamy żelatynę mieszamy. Tak przygotowany mus odkładamy do zamrażalki na około 30 minut
Przygotowanie farszu do pierożków
Wszystkie bakalie mieszamy dodajemy miód i pastylki czekoladowe dodatkowo możemy dodać 50ml rumu.
Ciasto filo kroimy na paski następnie smarujemy masłem nakładamy farsz i zwijamy w trójkąty. Wierzch smarujemy jajkiem . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180stopni na około 10-15 minut.
W między czasie filetujemy pomarańczę .
sos jagodowy
Jagody zagotować dodać białe wino przetrzeć przez sitko
Na talerzu układamy pierożki cząstki pomarańczy i całkę musu z limonki robimy dekoracje z sosu jagodowego
Czas przygotowania deseru 20 minut chłodzenia około 30 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz