Soki z dżungli i sernik :)

Ostatnio otrzymaliśmy ciekawą przesyłkę od firmy Soki z dżungli .

Puree czyli miąższ owocowy, z którego uzyskuje się stuprocentowy sok a nie wyłącznie sok. Purre, zresztą to składnik soków, sorbetów, deserów, ciast, musów czy sosów.
Co ciekawe, przesyłka doszła zabezpieczona i puree było w stanie zamrożonym.
Jest ono pakowane w 100g saszetki, co umożliwia przygotowanie nawet pojedynczego koktajlu.
W przesyłce dostaliśmy:
  • Acai – Jagoda Brazylijska.
  • Żółta Marakuja.
  • Acerola 
  • Caju czyli nerkowiec – miąższ z jabłka nerkowca.
  • Kokos - woda kokosowa + miąższ z zielonego kokos
Dziś   wykorzystałam   jeden z  puree  przygotowując  sernik z Acerola  ??  Co  to może  być  nic innego jak wiśnia  tak wiśnia  pewnie się  dziwicie   kolor pomarańczowy i wiśnia :)  to  nie   jest pomyłka
Składniki   na dietetyczny sernik z  Acerola

  • 1  kg   sera   twarogowego
  • galaretka agrestowa Dr Oetkera
  • 1/2 szkl   cukru pudru
  • cukier waniliowy Dr  Oetkera 
  • 1 żelatynę   deserowa   Dr  0ektera
  • puree z  Acerola 
  • 3 łyżki cukru 



Wykonanie
  robić   żelatynę  według przepisu
 Do miski wkładamy  składniki  ser,    i cukier    miksujemy następnie dodajemy pół  torebki   puree  Acerola i żelatynę. Wylewamy do formy  sernik . Wkładamy  do  lodówki  na dwie godziny w  tym czasie  przygotowujemy w  1 szkl  gorącej wody  galaretkę tężejącą wylewamy na sernik.

Przygotowanie  karmelu o smaku Acerola . Na patelnię wsypujemy cukier dodajemy łyżkę wody w celu zrobienia  karmelu. Kiedy  karmel  jest gotowy  dodajemy puree  mieszamy.   Uważamy by nie  przypalić   karmelu.

Wyjmujemy  sernik z  foremki następnie dekorujemy   przestudzonym   karmelem





Brak komentarzy: