Soki z dżungli i sernik :)
Puree czyli miąższ owocowy, z którego uzyskuje się stuprocentowy sok a nie wyłącznie sok. Purre, zresztą to składnik soków, sorbetów, deserów, ciast, musów czy sosów.
Co ciekawe, przesyłka doszła zabezpieczona i puree było w stanie zamrożonym.
Jest ono pakowane w 100g saszetki, co umożliwia przygotowanie nawet pojedynczego koktajlu.
W przesyłce dostaliśmy:
- Acai – Jagoda Brazylijska.
- Żółta Marakuja.
- Acerola
- Caju czyli nerkowiec – miąższ z jabłka nerkowca.
- Kokos - woda kokosowa + miąższ z zielonego kokos
Dziś wykorzystałam jeden z puree przygotowując sernik z Acerola ?? Co to może być nic innego jak wiśnia tak wiśnia pewnie się dziwicie kolor pomarańczowy i wiśnia :) to nie jest pomyłka
Składniki na dietetyczny sernik z Acerola
Składniki na dietetyczny sernik z Acerola
- 1 kg sera twarogowego
- galaretka agrestowa Dr Oetkera
- 1/2 szkl cukru pudru
- cukier waniliowy Dr Oetkera
- 1 żelatynę deserowa Dr 0ektera
- puree z Acerola
- 3 łyżki cukru
Wykonanie
robić żelatynę według przepisu
Do miski wkładamy składniki ser, i cukier miksujemy następnie dodajemy pół torebki puree Acerola i
żelatynę. Wylewamy do formy sernik . Wkładamy do lodówki na dwie godziny w tym czasie przygotowujemy w 1 szkl gorącej wody galaretkę tężejącą wylewamy na sernik.
Przygotowanie karmelu o smaku Acerola . Na patelnię wsypujemy cukier dodajemy łyżkę wody w celu zrobienia karmelu. Kiedy karmel jest gotowy dodajemy puree mieszamy. Uważamy by nie przypalić karmelu.
Wyjmujemy sernik z foremki następnie dekorujemy przestudzonym karmelem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz