śródziemnomorskie ziemniaki pieczone z cytryną i rozmarynem na fasolce szparagowej zapiekanej z bekonem
A tu dla odmiany ziemniaki i fasolka szparagowa, czyli kolejny sposób na kartofla alias pyrę, jaki mieliśmy okazję poznać na ostatnich warsztatach z Polska Gotuje.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 szt cytryny
- 1 doniczka rozmarynu
- 100g fasolki szparagowej zółtej Hortex
- 100g fasolki szparagowej zielonej Hortex
- 200g boczku wędzonego
- pieprz Kamis
- sól Kamis
- oliwa z oliwek
sposób wykonania
Ziemniaki dobrze myjemy i nacinamy w odstępach 3 mm, nie przecinając do końca. Oliwę z oliwek mieszkamy ze startą skórką cytrynową , sokiem z cytryny, posiekanym rozmarynem i przyprawami. Ziemniaki zanurzamy w marynacie, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na około 40 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Saga. Fasolkę szparagową żółtka i zieloną Hortex blanszujemy w osolonej wodzie. Następnie formujemy pęczki i owijamy wędzonym boczkiem. Fasolkę zapiekamy w piekarniku wraz z ziemniakami około 8 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz