Podlaskie kartacze ze złocistą zasmażką i listkami brukselki
Kartacz*, także cepeliny (biał. Цэпеліны)
i kołduny – potrawa regionalna bardzo popularna w północno-wschodniej Polsce. Jest to elipsowaty albo kulisty produkt regionalny
składający się wewnątrz z przyprawionego mięsa mielonego (np. czosnkiem), a na zewnątrz z masy ziemniaczanej lub mączno-ziemniaczanej. Zamiast mięsa spotyka się
również inne wypełnienia, takie jak np. grzyby lub kapusta kiszona, a nawet ser.
Potrawę
najczęściej można spotkać na stołach w domach Suwalszczyzny i Podlasia oraz w barach letnich kurortów, takich
jak np. Augustów.
Odpowiednikiem
kartacza na Litwie są cepeliny (także nazywane didžkukuliai).
Czyli
kolejne cudo z ziemniaków przygotowane przez nas na warsztatach z Polska Gotuje
w Polskiej Akademii Kulinarnej
składniki
- 1 kg ziemniaków
- 300g ziemniaków ugotowanych i przetartych przez praskę
- 300 g mięsa mielonego
- 1szt bułki czerstwej lub 20g tartej
- 1 jajko
- 300g cebuli
- 300g brukselki Hortex
- olej
- 40g masła
- pieprz Kamis
- sól Kamis
sposób
wykonania
Mięso
poprawiamy dodajemy 1/3 podsmażonej cebuli, jajko namoczoną i odciśnięta bułkę
lub
bułkę
tartą. Ziemniaki ścieramy na tarce na drobnych oczkach następnie odciskamy
przez gazę
płyn
i zlewamy do miski. Odciśnięte ziemniaki łączymy z ugotowanymi i dobrze
wyrabiamy
dodając
skrobię która powstanie po odstaniu się wody z odciśniętych ziemniaków.
Dodajemy
trochę gorącej wody i dobrze wyrabiamy dodając przyprawy.
Ciasto
formujemy w małe placki w które wkładamy mięso mielone.
Formujemy
kształt następnie gotujemy około 30 minut. Cebulę szklimy na maśle dodajemy
liście
obrane
z brukselki Hortex smażymy około 3 minuty polewamy kartacze.
*
- źródło: Wikipedia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz