ziemniaczano-buraczkowe pierogi z Ricottą
składniki
- mąka 200g
- mleko gorące ok 80 ml
- ugotowane ziemniaki 1/2 kg
- buraczki puree Hortex 300g
- ser Ricotta 200g
- jajko 2 szt
- masło 100g
- szałwia świeża 1/2 doniczki
- sól Kamis
- Pieprz Kamis
sposób wykonania
Przetarte ziemniaki łączymy z serem i puree buraczkowym
Hortex, dodajemy jajka i
dobrze wyrabiamy, doprawiamy do
smaku. Mąkę zaparzamy mlekiem, dodajemy sól i
wyrabiamy ciasto na pierogi. Wyrobione ciasto
chłodzimy około 20 minut. Następnie
wałkujemy , wyciskamy koła i wkładamy farsz
ziemniaczano-buraczkowy. Zlepiamy
pierogi i gotujemy
około 3 minut w osolonej wodzie.
Masło klarujemy na patelni , następnie dodajemy
liście szałwii. Tak
przygotowanym masłem polewamy
pierogi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz