Świąteczne ciasteczka Kurabiedes
Składniki
- masło 1 kilogram
- cukier waniliowy Appetita 2 sztuki
- żółtka 2 sztuki
- proszek do pieczenia 1 sztuka
- koniak 150 mililitrów
- cukier puder 200 gramów
- migdały posiekane 500 gramów
- mąka 2 kilogramy
- cukier puder do posypania 150 gramów
- woda różana 200 mililitrów
wykonanie
Ucieramy masło na białą, puszystą
masę, dodajemy (ciągle ubijając) cukier puder, żółtka, koniak, migdały, mąkę,
proszek do pieczenia i cukier waniliowy
Całą masę wyrabiamy do uzyskania
jednolitej konsystencji. Porcjujemy ją na dowolny kształt, kładziemy na blasze
i pieczemy w rozgrzanym do 160oC piekarniku przez ok. 20 min.
2 komentarze:
oj chętnie zrobię!
ojej, robiłam kiedyś, bardzo dawno temu, z takiej książki starej Potrawy z różnych stron świata pana Macieja Halbańskiego.
Pyszne ciasteczka i książka też
Pozdrawiam
Monika
P.S. wyglądają jak przyprószone śniegiem
Prześlij komentarz