Świąteczne ciasteczka Kurabiedes




Składniki

  • masło 1 kilogram
  • cukier waniliowy Appetita 2 sztuki           
  • żółtka 2 sztuki         
  • proszek do pieczenia 1 sztuka               
  • koniak 150 mililitrów               
  • cukier puder 200 gramów
  • migdały posiekane 500 gramów
  • mąka 2 kilogramy
  • cukier puder do posypania 150 gramów
  • woda różana 200 mililitrów


wykonanie
Ucieramy masło na białą, puszystą masę, dodajemy (ciągle ubijając) cukier puder, żółtka, koniak, migdały, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy
Całą masę wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Porcjujemy ją na dowolny kształt, kładziemy na blasze i pieczemy w rozgrzanym do 160oC piekarniku przez ok. 20 min.
Po upieczeniu ( jeszcze gorące) skrapiamy wodą różaną i posypujemy obficie cukrem pudrem. Ciasteczka    biorą  udział we wspólnym pieczeniu  z  formą  Kenwood a  przepis pochodzi z Polska  Gotuje




2 komentarze:

Agnieszka Rucińska pisze...

oj chętnie zrobię!

Monika - Twoja Asystentka pisze...

ojej, robiłam kiedyś, bardzo dawno temu, z takiej książki starej Potrawy z różnych stron świata pana Macieja Halbańskiego.
Pyszne ciasteczka i książka też
Pozdrawiam
Monika
P.S. wyglądają jak przyprószone śniegiem