Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą






Składniki:
  • suszone grzyby, 60g
  • cebula2szt
  • czosnek,  3 ząbki
  • kiełbasa sucha krakowska 150g
  • olej rzepakowy: 30 ml
  • ziemniaki, obrane i pokrojone w plastry: 1,5 kg 
  • śmietanka 30%, 500 ml
  • rozmaryn: 3 gałązki
  • masło: 10 g
  • bułka tarta: 50 g
  • gałka muszkatołowa: 5 g
  • przyprawa do ziemniaków i frytek  Appetita
  • sól: do smaku
  • biały pieprz: do smaku

Przygotowanie:
 Do garnka wkładamy,grzyby  które moczymy w letniej wodzie przez kilkanaście minut.Nie wylewamy wody,grzyby gotujemy w wodzie,, w której się moczyły.Grzyby kroimy je w cienkie paski. Na  rozgrzaną patelnię  wylewamy olej rzepakowy dodajemy cebulę i czosnek i smażymy  przekładamy z patelni do miseczki.
Na tę samą patelnię wrzucamy plasterki kiełbasy suchej chwilę smayżmy. Dodajemy wcześniej przesmażone cebule z czosnkiem i grzyby. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
Do garnka wlewamy około 500 ml śmietanki i 2 gałązki rozmarynu. Gotujemy
Gdy śmietana się zagotuje, dodajemy do garnka ziemniaki. Gotujemy 5 minut na wolnym ogniu.. Dodajemy do garnka gałkę muszkatołową,przyprawę  do ziemniaków  biały pieprz i niewielką ilość soli. Do garnka dodajemy cebule, czosnek, grzyby i kiełbasęDokładnie mieszamy.
Całą zawartość garnka przekładamy do naczynia żaroodpornego,wysmarowanego masłem   ugniatamy zapiekankę w naczyniu. Wkładamy do piekarnika na 30-45 minut.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Jak już w przepisie jest olej to nie rozumiem po co formę smarować masłem, a nie też olejem rzepakowym - smaku to nie zmieni, a olej jest jednak dużo zdrowszy i bogaty w witaminy.

Jacek pisze...

Może dlatego, że w odróżnieniu od oleju masło na zimno nie spływa i bułka lepiej się będzie trzymać. No i może dlatego, że bułeczka na masełku jest smaczniejsza niż na oleju. :) A te dziesięć gram, których pewnie i tak się w całości nie wykorzysta, na pewno nie skróci nam życia a nada koloru i smaku. ;)