Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Składniki:
- suszone grzyby, 60g
- cebula2szt
- czosnek, 3 ząbki
- kiełbasa sucha krakowska 150g
- olej rzepakowy: 30 ml
- ziemniaki, obrane i pokrojone w plastry: 1,5 kg
- śmietanka 30%, 500 ml
- rozmaryn: 3 gałązki
- masło: 10 g
- bułka tarta: 50 g
- gałka muszkatołowa: 5 g
- przyprawa do ziemniaków i frytek Appetita
- sól: do smaku
- biały pieprz: do smaku
Przygotowanie:
Do garnka wkładamy,grzyby które moczymy w letniej wodzie przez kilkanaście minut.Nie wylewamy wody,grzyby gotujemy w wodzie,, w której się moczyły.Grzyby kroimy je w cienkie paski. Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej rzepakowy dodajemy cebulę i czosnek i smażymy przekładamy z patelni do miseczki.
Na tę samą patelnię wrzucamy plasterki kiełbasy suchej chwilę smayżmy. Dodajemy wcześniej przesmażone cebule z czosnkiem i grzyby. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
Do garnka wlewamy około 500 ml śmietanki i 2 gałązki rozmarynu. Gotujemy
Gdy śmietana się zagotuje, dodajemy do garnka ziemniaki. Gotujemy 5 minut na wolnym ogniu.. Dodajemy do garnka gałkę muszkatołową,przyprawę do ziemniaków biały pieprz i niewielką ilość soli. Do garnka dodajemy cebule, czosnek, grzyby i kiełbasęDokładnie mieszamy.
Całą zawartość garnka przekładamy do naczynia żaroodpornego,wysmarowanego masłem ugniatamy zapiekankę w naczyniu. Wkładamy do piekarnika na 30-45 minut.
2 komentarze:
Jak już w przepisie jest olej to nie rozumiem po co formę smarować masłem, a nie też olejem rzepakowym - smaku to nie zmieni, a olej jest jednak dużo zdrowszy i bogaty w witaminy.
Może dlatego, że w odróżnieniu od oleju masło na zimno nie spływa i bułka lepiej się będzie trzymać. No i może dlatego, że bułeczka na masełku jest smaczniejsza niż na oleju. :) A te dziesięć gram, których pewnie i tak się w całości nie wykorzysta, na pewno nie skróci nam życia a nada koloru i smaku. ;)
Prześlij komentarz