Kaczka kaczka faszerowana
Na naszym stole bardzo często gości kaczka, przyrządzona na wiele sposobów, Najbardziej przez nas uwielbianą jest pieczona kaczka nadziewana farszem mięsnym.Zapach pieczonej kaczki unosi się w całym domu, kaczka jest mięciutka, pyszna w połączeniu z farszem poezja smaku.
składniki
Wykonanie
Przygotowanie marynaty.
Do miseczki wsypuję tymianek,majeranek, sól,pieprz dokładnie mieszkam dodaję sos z cytryny,olej dokładnie mieszam.
Kaczkę dokładnie myję, następnie nacieram marynata z zewnątrz i wewnątrz,wstawiam do lodówki na noc.
Przygotowanie farszu
Mięso kroję na kawałki,myję ,następnie miele w maszynce do mięsa.Do większej miski przekładam mięsko,by lepiej wyrobić farsz, dodaję jajka,bułkę tarta, posiekaną natkę pietruszki,doprawiam do smaku przyprawą do wieprzowiny,solą pieprzem.Wszystko dokładnie wyrabiam,jak jest farsz za rzadki można dodać więcej bułki.
Tak przygotowanym farszem napełniam kaczkę,wykałaczkami spinam.
Duże naczynie żaroodporne natłuszczam olejem do którego wkładam kaczkę. Na wierzch kaczki kładę kawałki masła, wlewam bulion.Wstawiam do nagrzanego piekarnika 200stopni na 20 minut, następnie zmniejszam temperaturę na 180 stopni piekę 100 minut.W trakcie pieczenia co jakiś czas polewam kaczkę wytwarzającym się sosem Pod koniec pieczenia 15 minut zdejmuje pokrywkę z naczynia,piekę jeszcze 15 minut kaczkę do zarumieniania.
Kaczkę podałam z pieczonymi ziemniakami i buraczkami.
- 1 kaczka
- 2 łyżki masła
- tymianek
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- majeranek
- cytryna
- 2 szklanki bulionu z drobiu
- olej
- 50 dag mięsa od szynki
- 2 jajka
- pieprz wg uznania Kamis
- sól wg uznania Kamis
- przyprawa do wieprzowiny Kamis
- 1 łyżka bułki tartej
- natka pietruszki
Wykonanie
Przygotowanie marynaty.
Do miseczki wsypuję tymianek,majeranek, sól,pieprz dokładnie mieszkam dodaję sos z cytryny,olej dokładnie mieszam.
Kaczkę dokładnie myję, następnie nacieram marynata z zewnątrz i wewnątrz,wstawiam do lodówki na noc.
Przygotowanie farszu
Mięso kroję na kawałki,myję ,następnie miele w maszynce do mięsa.Do większej miski przekładam mięsko,by lepiej wyrobić farsz, dodaję jajka,bułkę tarta, posiekaną natkę pietruszki,doprawiam do smaku przyprawą do wieprzowiny,solą pieprzem.Wszystko dokładnie wyrabiam,jak jest farsz za rzadki można dodać więcej bułki.
Tak przygotowanym farszem napełniam kaczkę,wykałaczkami spinam.
Duże naczynie żaroodporne natłuszczam olejem do którego wkładam kaczkę. Na wierzch kaczki kładę kawałki masła, wlewam bulion.Wstawiam do nagrzanego piekarnika 200stopni na 20 minut, następnie zmniejszam temperaturę na 180 stopni piekę 100 minut.W trakcie pieczenia co jakiś czas polewam kaczkę wytwarzającym się sosem Pod koniec pieczenia 15 minut zdejmuje pokrywkę z naczynia,piekę jeszcze 15 minut kaczkę do zarumieniania.
Kaczkę podałam z pieczonymi ziemniakami i buraczkami.
1 komentarz:
Wow, kaczka wygląda super, na jutro planuję kaczkę z żurawiną(pascala,kuchnia lidla), zobaczymy jak mi wyjdzie:)
Prześlij komentarz