kluski grysikowe z owocami
Składniki
- 20 dag kaszy manny
- 1 szklanka mleka
- 3-4 jajka
- 5 dag masła
- 20 dag mąki
- tłuszcz
- sól
- kompot z suszu 250 ml Hortex
- cynamon
- 1 limonka
- 1 gruszka
- 2 śliwki suskiej sechlońskiej
- 1 jabłko grójeckie
- posiekane orzechy włoskie
Przygotowanie
Kaszę zalewamy na 30 min ciepłym mlekiem. Oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy z żółtkami, łączymy z kaszą i pianą z białek, przesypując przesianą mąką, doprawiamy. Metalową łyżką maczaną w gorącej wodzie kładziemy podłużne kluski na osolony wrzątek z dodatkiem tłuszczu, mieszamy, gotujemy 2 minuty, odcedzamy, polewamy gorącą wodą, osączamy. Kompot z suszu gotujemy do zredukowania połowy płynu, dodajemy cynamon, skórkę i sok z limonki.
Owoce kroimy na ósemki. Dodajemy do zredukowanego kompotu i powoli gotujemy na półtwardo. Uważając żeby się nie rozgotowały.
Kluski i owoce układamy na talerzu i polewamy sosem otrzymanym z kompotu. Dekorujemy orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz