Polędwiczki wieprzowe z chorizo
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa: 2szt -1,20kg-1,40kg
- 300 g chorizo
- porto: 250 ml
- szalotka, pokrojona w piórka: 250g
- oliwa z oliwek: 100 ml
- marchew 3 opakowania Hortex
- curry: 1opakowanie
- świeży sok z pomarańczy 1 szkl
- pomarańcze 1 kg
- imbir świeży lub mielony-1szt lub 1 opakowanie
- masło: 100 g
- miód wielokwiatowy: 1/szkl
- śmietana 30%: 1/2 szkl
- liść laurowy: 1 szt.
- pietruszka: do dekoracji
- sól: do smaku
- pieprz: do smaku
- mix sałat fit&Easy
Wykonanie:
Polędwiczki wieprzowe umyć i wysuszyć.
Podzielić na kawałki. Każdy z kawałków delikatnie naciąć, tak aby z
każdego z nich powstał długi pasek (nacinanie powinno przypominać
rozwijanie rulonu). Rozbijamy uważając by nie podziurawić . Doprawić solą i
pieprzem . Na każdy kawałek nałożyć kiełbasę chorizo, Mięso zawinąć w rulon. Każdą roladkę spiąć wykałaczkami
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Polędwiczki smażyć z każdej strony
na rumiany kolor. Po usmażeniu mięso przełożyć do naczynia
żaroodpornego.
Na patelnię, na której smażone było mięso,wlewamy połowę porcji porto dodajemy do mięsa w naczyniu
żaroodpornym. Mięso podlewamy resztą porto. 3 szalotki pokroić w piórka,
dodać do mięsa (szalotki powinny być zanurzone w porto). Naczynie
żaroodporne przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 25
minut.
Marchewkę wrzucić do garnka z gorącą wodą (z liściem laurowym),zielem angielskim
gotować do miękkości. Marchew odcedzić, wrzucić z
powrotem do garnka. Całość zmiksować blenderem. Do marchwi dodać 4 łyżki
miodu, 60 g masła, sok z pomarańczy, imbir 2łyżki curry, pieprz, sól i 2-3 łyżkę słodkiej
śmietany 30%. I zmiksować. Mięso wyjąć z piekarnika. Przeciąć sznurki.
Puree z marchwi wyłożyć na talerz. Mięso pokroić w plasterki i ułożyć
na talerzu obok puree. Pokrojone szalotki wraz z sosem ułożyć na
kawałkach mięsa. Całość przybrać pietruszką.i sałatą fit&Easy pomarańczą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz