Karpatka waniliowa
Karpatka ciasto które bardzo często przygotowuję w domu. W sobotę zrobiłam karpatkę waniliową muszę Wam powiedzieć wyszła pyszna. Zauważyłam ze bardzo duży wpływ na wygląd karpatki ma jakość mąki.Sama się o tym przekonałam, wyszła ładna ale nie taka jak bym sobie tego życzyła.
Składniki
Ciasto:
Zagotować 2 szklanki wody z laską wanilii z margaryną, wyjąć laskę wanilii. Dodać 2 szklanki mąki pszennej. Mieszać aż masa będzie odstawać od łyżki. Odstawić do wystygnięcia. Zimną masę ucierać z jajkami dodawanymi pojedynczo Włączyć piekarnik na 220 stopni Ciasto podzielone na dwie równe porcje piec pierwsze 10 minut w temperaturze 220 następnie 20 minut w 200 stopni. do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić
Masa
800 ml mleka zagotować. W 200ml mleka wymieszać budyń. Mieszając wlewać do zagotowanego mleka. odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu ciągle ocierając
Do miski wlewamy śmietanę,śmietan żel ubijamy dodajemy cukier puder i sos cytryny.
Masę budyniową mieszkamy z bitą śmietaną, schładzamy.
Tak przygotowanym kremem przekładamy ciasto, wierzch posypujemy cukrem pudrem waniliowym .
Składniki
- 250g margarynay
- 2 szkl mąki
- 1 laska wanilii
- 2 szkl wody
- 8-10 jajek
- Masa budyniowa
- 1 litr mleka 3,2
- 2 budynie waniliowe
- 1 masło
- 1/2 litra śmietany 36 %
- 1 śmietan żel Marsyl
- 3-4 łyżki cukru pudru waniliowego Diamant
- cukier puder waniliowy do posypania Diamant
- sok z cytryny
Ciasto:
Zagotować 2 szklanki wody z laską wanilii z margaryną, wyjąć laskę wanilii. Dodać 2 szklanki mąki pszennej. Mieszać aż masa będzie odstawać od łyżki. Odstawić do wystygnięcia. Zimną masę ucierać z jajkami dodawanymi pojedynczo Włączyć piekarnik na 220 stopni Ciasto podzielone na dwie równe porcje piec pierwsze 10 minut w temperaturze 220 następnie 20 minut w 200 stopni. do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić
Masa
800 ml mleka zagotować. W 200ml mleka wymieszać budyń. Mieszając wlewać do zagotowanego mleka. odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu ciągle ocierając
Do miski wlewamy śmietanę,śmietan żel ubijamy dodajemy cukier puder i sos cytryny.
Masę budyniową mieszkamy z bitą śmietaną, schładzamy.
Tak przygotowanym kremem przekładamy ciasto, wierzch posypujemy cukrem pudrem waniliowym .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz