Karpatka waniliowa

Karpatka ciasto które bardzo często przygotowuję w domu. W sobotę zrobiłam karpatkę waniliową muszę Wam  powiedzieć wyszła pyszna. Zauważyłam ze bardzo duży wpływ na wygląd karpatki ma jakość mąki.Sama się o tym  przekonałam, wyszła ładna ale nie taka  jak bym sobie tego życzyła.





Składniki 
  •  250g margarynay
  • 2 szkl  mąki 
  • 1 laska wanilii
  • 2 szkl wody 
  • 8-10 jajek 
  • Masa  budyniowa
  • 1 litr   mleka 3,2
  • 2  budynie waniliowe 
  • 1 masło 
  • 1/2   litra śmietany 36 %
  • 1  śmietan żel  Marsyl
  • 3-4 łyżki  cukru pudru waniliowego Diamant
  •  cukier puder waniliowy do posypania Diamant
  • sok z  cytryny
Wykonanie 
Ciasto: 
Zagotować 2 szklanki wody z laską wanilii z margaryną, wyjąć laskę wanilii. Dodać 2 szklanki  mąki pszennej. Mieszać aż masa będzie odstawać od łyżki. Odstawić do wystygnięcia. Zimną masę ucierać z jajkami dodawanymi pojedynczo Włączyć piekarnik na 220 stopni  Ciasto podzielone na dwie równe porcje piec pierwsze 10 minut w temperaturze 220 następnie 20 minut w 200 stopni.  do  zarumienienia. Wyjąć, wystudzić
Masa 
800 ml mleka zagotować. W 200ml  mleka wymieszać budyń. Mieszając wlewać do zagotowanego  mleka. odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu ciągle ocierając
Do  miski wlewamy  śmietanę,śmietan żel  ubijamy dodajemy cukier puder i  sos  cytryny. 

Masę   budyniową  mieszkamy z bitą śmietaną, schładzamy. 
Tak  przygotowanym kremem  przekładamy ciasto, wierzch posypujemy cukrem pudrem  waniliowym .

Brak komentarzy: