Żurek
Składniki
- 500g mięsa wieprzowego np szynki
- 500g kiełbasy wiejskiej
- 1 mały słoik chrzanu
- 1 szkl żuru
- 8 jajek
- przyprawy ;
- liść laurowy Kamis ,
- pieprz w młynku Kmis
- sól w młynku Kamis
- ,ziele angielskie Kamis .
- Majeranek Kamis
Wykonanie
Wywar:
Mięso
gotować na małym ogniu przed godzinę w 3 litrach wody. Wyjąć i pokroić, Włożyć z powrotem do garnka.
Kiełbasę pokroić w
plastry i włożyć do wywaru. Wlać żur, zagotować całość. Gotować przez 5
minut.
Włożyć chrzan i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowane na twardo jajka obrać i pokroić według uznania, wyłożyć na talerze, wlać zupę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz