Pączki karnawałowe
Składniki
- 1kg mąki krupczatki
- 25 dag cukru
- Cukier puder do posypania pączków
- 15 dag masła
- 12 żółtek
- 1/2 l mleka
- 10 dag drożdży
- 50 ml spirytusu
- 1 cukier waniliowy
- marmolada truskawkowa Jamar
- 1 kg smalcu
Przygotowanie
1/4 kg mąki zaparzyć z
1/2 l wrzącego mleka. Rozrobić drożdże w 1/4 l ciepłego mleka wlać do
ostudzonego zaparzonego ciasta, wymieszać i pozostawić w spokoju na 30 minut.
Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym wlać do rozczynu. Dosypać mąki i
dobrze wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać roztopione masło i spirytus.
Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia Wyrośnięte ciasto rozwałkować na
grubość 1 cm wykrawać krążki układać na środku każdego po kilka wiśni.
osączonych z soku. przykrywać drugim krążkiem, zlepiać foremką brzegi
pozostawić do wyrośnięcia .Wyrośnięte pączki smażyć na gorącym smalcu. Po
zrumienieniu wyjmować na ręcznik papierowy. Posypać cukrem pudrem
8 komentarzy:
Z krupczatki nigdy nie robiłam..no i strasznie dużo żółtek..
Zamierzam dzisiaj zrobic pączki, ale aż sie boje efektu końcowego:)
No ja jeszcze poczków nie robiła.
No to pączkowanie czas najwyższy zacząć, bo już niecałe dwa tygodnie karnawału zostało. :)
No cóż, efektem końcowym może być tylko pusta taca, jak się łasuchy dosiądą :D
a zdjęcia z przepołowionym nie ma? :(
Oups! Jakoś nie pomyślałam. Sclerosis multiplexum :D
...i u Ciebie pyszne pączuchy;)
Prześlij komentarz