Pasztet szydłowiecki
Przepis wygrał ogólnopolski konkurs na danie regionalne !!!!!!!!
Szydłowiec leży w województwie mazowieckim, zaś najpopularniejszymi składnikami używanymi w kuchni były kapusta,ziemniaki,mleko,kasza.Większość składników pochodziła z gospodarstw domowych.Takim przykładem jest pasztet z kapusty kiszonej w cieście kruchym. Pasztet idealnie pasuje jako przystawka na świątecznym stole wielkanocnym. Podajemy go z sosem grzybowym
Pasztet z kwaśnej kapusty
Składniki
- 70 dag kapusty kwaszonej
- 10 dag grzybów suszonych
- 35 dag masła
- 1 jajko
- sól Kamis
- pieprz Kamis
- 75 dag mąki
- śmietana kwaśna
- sos grzybowy
Kapustkę kwaszoną drobno pokroić . Grzyby namoczyć i pokroić. Możemy przekręcić przez maszynkę kapustę i grzyby. ja wybrałam krojenie, Następnie kapustkę i grzyby udusić na maśle i przyprawić przyprawami.
Przygotowanie ciasta
Przesianą mąkę zagnieść z masłem, jajkiem, śmietaną,solą i wodą na kruche ciasto.
Ciastem wykładamy foremkę w kształcie wieńca,następnie wypełniamy przygotowanym farszem z grzybów i kapusty, przykrywamy ciastem dokładnie zlepiamy. Widelcem nakłuwamy ciasto, by para mogła wychodzić. Schładzamy przez jedną godzinę. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy około godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz