Babka ryżowa z niespodzianką w środku
składniki
- 25 dag mielonego mięsa mieszanego
- 60 dag ryżu do sushi Kupiec
- 20dag mozzarelli
- 40 dag pomidorowego przecieru
- 15 dag zielonego groszku
- 15 dag starego parmezanu
- ząbek czosnku
- kajzerka
- 2 dag suszonych grzybów
- cebula
- 2 łyżki mąki
- 6 jajek
- 6 dag masła
- olej rzepakowy
- 1 l bulionu drobiowego
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- gałka muszkatowa
- sól Royal
- pieprz Royal
Kajzerkę namoczyć,następnie odcisnąć.Czosnek obrać i posiekać. Do miski wkładamy mięso mielone kajzerką, jedno jajko,,4dag parmezanu i natką wszystko wyrabiamy następnie doprawiamy , solą,pieprzem i gałką. Formujemy kulki które ,obtaczamy w mące.
Cebulę obieramy i siekamy.Grzyby pokroić.Grzyby i cebulę przesmażyć w rondlu na oleju rzepakowym..Dodajemy groszek i przecier pomidorowy( 2-3 łyżki odkładamy) gotujmy 10 minut. Wkładamy pulpeciki i gotujemy kilka minut.
2 jajka ugotować na twardo pokroić na plasterki. Mozzarelle pokroić w kostkę. Ryż wsypać do wrzącego bulionu,ugotować,następnie wymieszać z odłożonym przecierem dodać pół łyżki masła.3 jajka i reszkę parmezanu,wszystko wymieszać.
2/3 masy ryżowej wylepić dno i boki formy np słonecznika.. Do środka nałożyć pulpeciki z sosem,mozzarellę i plasterki jajek,przykryć pozostałym ryżem. Wierzch polewamy stopionym masłem.Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni
1 komentarz:
Ale ciekawy przepis! Jeszcze nigdy nie robiłam nic podobnego, ale na pewno wypróbuję:)
Prześlij komentarz