Zawijańce z gryczanymi kluskami
Zawijańce z gryczanymi kluskami
składniki
zawjańce
- 25 dag polędwicy wieprzowej
- 5 dag kaszy gryczanej Kupiec
- 2 dag grzybów suszonych
- 5 dag boczku wędzonego
- 1 cebula
- 1 jajko
- olej Kujawski
- pieprz Kotanyi
- sól Kotanyi
- czosnek Kotanyi
- liść laurowy Kotanyi
- ziele angielskie Kotanyi
- tymianek
- bazyila
- sos pieczeniowy Winiary
- 40 dag ziemniaków
- 5 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki gryczanej
- 1 jajko
Polędwicę dzielimy na dwie części rozcinając w poprzek włókien tak by powstał płat mięsa,następnie rozkładamy wkładamy do woreczka foliowego i delikatnie rozbijamy tłuczkiem uważając by nie porozrywać mięsa.
Przygotować marynatę. Do miseczki wlewamy olej dodajemy pieprz, sól, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, bazylię. Wszystko mieszamy. Do marynaty wkładamy polędwiczki odstawiamy na minimum dwie godziny, a najlepiej na całą noc.
Grzyby namoczyć następnie ugotować.
Kaszę ugotować według przepisu podanego na opakowaniu następnie dodajemy jajko i mieszamy.
Na polędwicę nakładamy plaster boczku, namoczone i obgotowane grzyby ugotowaną na półtwardo kaszę gryczaną wymieszaną z jajkiem.
Roladki zwinąć i spiąć wykałaczkami lub sznurkiem. Na patelnię wylewamy olej i rozgrzewamy. Polędwiczki kładziemy na rozgrzanym tłuszczu i obsmażamy z każdej strony. Zalewamy wszystko wodą i gotujemy, dodajemy zeszkloną cebulę . Przygotowujemy sos według przepisu podanego na opakowaniu następnie dodajemy do roladek .dodajemy pokrojone i ugotowane grzyby.
Ziemniaki na kluski umyć i obrać. Ugotować z dodatkiem soli. Następnie przecisnąć przez praskę dodać mąkę pszenną i gryczaną, jajko. Zagnieść ciasto i formować kluski w kształcie wrzeciona. Gotować około 2 minuty na wolnym ogniu.
Zawijańce podajemy z kluskami polanymi sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz