Babka angielska
Dziś mamy dla was bardzo oldskulową, acz niczego sobie propozycję babki. Wiecie, to już ten czas, kiedy powoli zaczynamy myśleć o tym, co pojawi się w tym roku na Wielkanocnym stole. Przepis pochodzi z książki "Jak gotować" autorstwa Marii Dusslerowej, wydanej w 1930 roku.
To na prawdę ciekawa propozycja i wcale nie trudna do wykonania.
składniki
- 1/2 kg mąki
- 12 dag cukru
- skórka pomarańczowa
- 1/2 litra mleka
- 4 jajka
- 1dag sody
- szczypta wanilii Royal Brand
- cukier puder Kupiec
wykonanie
W garnku rozmieszać mleko, jaja, cukier dodać skórkę cytrynową, dodać mąkę, wyrobić dobrze łyżką, dodać wanilie i sodę . Przełożyć do formy i piec w 180 stopniach około 30-40 minut.
W garnku rozmieszać mleko, jaja, cukier dodać skórkę cytrynową, dodać mąkę, wyrobić dobrze łyżką, dodać wanilie i sodę . Przełożyć do formy i piec w 180 stopniach około 30-40 minut.
2 komentarze:
Przepyszna !
Dziękujemy! :)
Prześlij komentarz