Duszony królik
Dziś przygotowałam duszonego królika, którego możemy podać na wielkanocny obiad. Mięso z królika
zalecane jest dla alergików, jest bardzo chude. delikatne i lekkostrawne. Polecam
dla osób odchudzających i będących na diecie.
Składniki
- 1 królik
- 1/2 kg boczku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- ziele angielskie
- liście laurowe
- 1 cytryna
- oliwa
- 1/2 łyżeczki przyprawy maggi
wykonanie
Królika dokładnie umyć, oczyścić, obrać z błon, pokroić na części.
Królika dokładnie umyć, oczyścić, obrać z błon, pokroić na części.
Przygotować
marynatę.
Do miseczki
wlewamy olej, sos z cytryny, wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.
Do tak
przygotowanej marynaty włożyć królika ostawić na noc w chłodne miejsce.
Boczek pokroić w plastry posypać solą, pieprzem i majerankiem do smaku, również ostawić na noc w chłodne miejsce.
Na rozgrzaną patelnię kładziemy plastry boczku, smażymy do wytopienia tłuszczu. Boczek wyjmujemy, na tłuszczu z boczku obsmażamy kawałki królika.
Do dużego rondla, wkładamy królika, boczek, tłuszcz z patelni, po obsmażaniu królika i boczek. Doprawiamy do smaku magii i wkładamy kilka listów laurowych.
Dusimy przez około półtorej godziny.
Boczek pokroić w plastry posypać solą, pieprzem i majerankiem do smaku, również ostawić na noc w chłodne miejsce.
Na rozgrzaną patelnię kładziemy plastry boczku, smażymy do wytopienia tłuszczu. Boczek wyjmujemy, na tłuszczu z boczku obsmażamy kawałki królika.
Do dużego rondla, wkładamy królika, boczek, tłuszcz z patelni, po obsmażaniu królika i boczek. Doprawiamy do smaku magii i wkładamy kilka listów laurowych.
Dusimy przez około półtorej godziny.
Podajemy z
fasolką i opiekanymi ziemniakami.
6 komentarzy:
Miałaś bardzo smaczny obiadek, następnym razem chętnie się wproszę:)
Pycha było, zapraszamy :)
A dlaczego wszystko Kamis? Czy to nie reklama?
Używam tej marki przyprawy, nie widzę nic złego by o tym napisać:) Pozdrawiam życzę miłego weekendu :)
Mariolka - czy do duszenia zalać wszystko wodą , czy jak - sorry za to pytanie, ale jestem lewusem ...:)
dusimy we własnym sosie,ja nie dodawałam wody,ale myślę ze można pół szklanki dodać. Pozdrawiam życzę powodzenia:)
Prześlij komentarz