Kubek do przesiewania



Jak co roku Wielkanoc zbliża się wraz z wiosną i czas pomyśleć o przygotowaniach
świątecznych. W głowie rodzi się plan co w tym roku wystąpi na stole, jaki przebój podbije
serca domowników i gości. Jednocześnie zaczynają zapalać się światełka ostrzegawcze w
głowie, ale do tego to nie mam takiego czy innego sprzętu w kuchni. I co kupić, żeby nie
przepłacić a zdało egzamin. Spróbujemy Wam pomóc. Oto recenzja drobnego sprzętu
kuchennego, bez którego chyba praktycznie żadne ciasto z mąką czy cukrem pudrem nie da
się zrobić.
Tym drobiazgiem jest kubek – przesiewak, który wydatnie ogranicza rozsypywanie mąki czy
cukru pudru w trakcie przygotowania ciast wszelakich, nie tylko na Wielkanoc.
Najpierw przyjrzyjmy się jego wykonaniu. Białe tworzywo sztywne i solidnie. Co ciekawe
oprócz sprężyny ukrytej w rączce nie ma metalowych elementów.
Dno kubka to sitko przez które wysypuje się mąka lub cukier puder dozowane dźwignią w
rączce kubka. Do kubka zmieści się około 500 g mąki. Proste urządzenie a jakie użyteczne.
Przesiewając mąkę lub obsypując cukrem pudrem ciasto, nie musicie się martwić, że
dookoła w kuchni będzie biało.





Działa w prosty sposób dozując mąkę lub cukier puder.
Jak widzicie na zdjęciu, testowaliśmy kubek na zewnątrz i sprawdził się wyśmienicie
obsypaliśmy cukrem babkę i tylko troszkę paterę. Ale to był zamierzony efekt do stylizacji
zdjęcia. Ten kubek w porównaniu z tradycyjnymi metodami obsypywania czy przesiewania
mąki pozwala na zaoszczędzenie i czasu i surowca.

4 komentarze:

WolneLitery pisze...

Ja mam takie malutkie sitko tylko do przesiewu :P

Magdalena Imielińska pisze...

absolutnie masz rację! kilka dni temu kupiłam taki metalowy i wreszcie nie mam biało w promieniu kiometra od stołu! podrawiam

Galantyna.pl pisze...

Kubek bardzo fajny ale jeszcze fajniejsze to ciacho:)

Kulinarne pyszności Molki pisze...

Dzięki. :) I jedno i drugie jest niezłe :)