Mus wiśniowo-pomarańczowy
Jedną
z moich słabości są słodkości, będąc na diecie musiałam z nich
zrezygnować. Pomyślałam sobie, że zacznę przygotowywać ciasta i desery o
obniżonej zawartości kalorii. Okazja jest wyśmienita aby wykorzystać zapasy
owoców z zamrażarki. Przygotowałam więc deser owocowy na bazie mrożonych wiśni.
składniki
składniki
- 1/2 kg mrożonych wiśni Nadwiślanka bez pestek
- 2 pomarańcze
- 2 desery waniliowe Alpro
- 2 łyżki cukru brązowego
- 2 szczypty wanilii Royal Brand
- 2 łyżki żelatyny
- Kilka physalis
Wykonanie
Pomarańcze obrać włożyć do wysokiego naczynia, dodać wiśnie zmiksować. Mus przełożyć do miski dodać cukier, wanilię, desery, dokładnie wymieszać. Żelatynę namoczyć w zimniej wodzie do napęcznienia, po kilku minutach, dodać gorącej wody tak by żelatyna była płynna, następnie dodać do musu wymieszać. Przelać do foremki odstawić do zastygnięcia.
Wyjąć z foremki, ozdobić physalis.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz