Perliczka
Składniki:
- 1 perliczka
- 200g słoniny
- mix sałat
marynata
- 1 kostka rosołowa drobiowa.
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli zmiękczającej
Sos Vinaigrette malinowy
- Olej bio Monini 100ml
- wino czerwone wytrawne 200ml
- 300g malin mrożonych lub 200g konfitury z malin
- Sól prowansalska
- pieprz w młynku
- cukier
- sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Z oliwą mieszamy: kostkę rosołową,
czosnek, tymianek, pieprz, sól. Perliczkę nacieramy dokładnie tą mieszaniną (wewnątrz
i na zewnątrz)
Plastrami słoniny obkładam marynowaną tuszkę. Obwiązujemy nitką - by w trakcie pieczenia tłuszcz dokładnie pokrył perliczkę. Wkładamy do rękawa następnie do nagrzanego piekarnika.na 180 stopni i około 1,5 godziny.
Plastrami słoniny obkładam marynowaną tuszkę. Obwiązujemy nitką - by w trakcie pieczenia tłuszcz dokładnie pokrył perliczkę. Wkładamy do rękawa następnie do nagrzanego piekarnika.na 180 stopni i około 1,5 godziny.
sos
Do garnka wlewamy wino, wkładamy
maliny (250 g) gotujemy do zredukowania, studzimy następnie rozdrabniamy
blenderem. Do tak przygotowanej bazy dodajemy maliny (pozostałe 50 g), olej
bio, sok z cytrynki. Mieszamy doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Na talerz wykładamy naszą perliczkę,
układamy sałatę i podajemy sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz