Tort bezowy na Dzień Kobiet
Składniki
- 600 ml białek (2 x 300 ml)
- 60 dag cukru (2 x 30 dag)
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 5 dag orzechów włoskich mielonych BackMit (tylko do jednej bezy)
- 10 g margaryny Kasia do wysmarowania papieru do pieczenia
- 500 ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru Kupiec
- 4 śmietan fix Dr Oetkera
- 1 czekolada gorzka
- 1 duży budyń śmietankowy 500g mrożonych wiśni nadwiślanka i lub konfitura z wiśni
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki żelatyny Winiary
Dekoracje
- truskawki kaszubskie
- kiwi
- pomarańcza
- winogrona
Wykonanie
Pierwsza beza:
Do miski wlewamy połowę białek, które ubijamy, pod koniec dodajemy 30 dag cukru, orzechy włoskie mielone, 1 łyżkę skrobi, ubijamy jeszcze chwilę do uzyskania sztywnej masy. Wykładamy blachę papierem do pieczenia, na którym rysujemy okrąg o średnicy 24 cm i smarujemy go margaryną . Nagrzewamy piekarnik do 120-145 stopni i suszymy bezę przez około 60-120 minut cały czas kontrolując czy się nie przypala.
Druga beza:
Do miski wlewamy połowę białek, które ubijamy, pod koniec dodajemy 30 dag cukru, orzechy włoskie mielone, 1 łyżkę skrobi, ubijamy jeszcze chwilę do uzyskania sztywnej masy. Wykładamy blachę papierem do pieczenia, na którym rysujemy okrąg o średnicy 24 cm i smarujemy go margaryną . Nagrzewamy piekarnik do 120-145 stopni i suszymy bezę przez około 60-120 minut cały czas kontrolując czy się nie przypala.
Druga beza:
Do miski
wlewamy drugą połowę białek, które ubijamy, pod koniec dodajemy 30 dag cukru, 1 łyżkę skrobi ubijamy
jeszcze chwilę do uzyskania sztywnej masy. Wykładamy blachę papierem do pieczenia
na którym rysujemy okrąg o średnicy 24 cm i smarujemy go margaryną.
Nagrzewamy piekarnik do 120-145 stopni i suszymy bezę przez około 60-120 minut cały czas kontrolując czy się nie przypala.
Do miski wlewamy śmietanę, którą ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany z 3 śmietan fix ,startą na dużych oczkach czekoladę
Grande Finale :)
Na paterę kładziemy bezę orzechową posypaną śmietan fix, który zabezpiecza ją przed rozpuszczeniem, na to kładziemy przestudzoną masę wiśniową, bitą śmietanę z czekoladą, przykrywamy drugą bezą smarujemy kremem, na wierzch kładziemy świeże owoce.
Przygotowanie kremu
Do miski wlewamy śmietanę, którą ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany z 3 śmietan fix ,startą na dużych oczkach czekoladę
Grande Finale :)
Na paterę kładziemy bezę orzechową posypaną śmietan fix, który zabezpiecza ją przed rozpuszczeniem, na to kładziemy przestudzoną masę wiśniową, bitą śmietanę z czekoladą, przykrywamy drugą bezą smarujemy kremem, na wierzch kładziemy świeże owoce.
9 komentarzy:
slinka pociekła :) smakowite :)
zapraszam do mnie :)
Baaardzo smakowite. :)
Piękny i wygląda bardzo smakowicie !!! Pozdrawiam :)
śliczny tort,bardzo lubię bezowe torty
Piękny torcik. Nie mogę się napatrzeć :-)
Dzięki! Był przepyszny! :)
Dzięki!
Udał się wspaniale, choć było trochę strachu. Ale był pyszny.
Dzięki!
Oj było, było :) Smakował bosko!
Prześlij komentarz