Świeżonka z kaszą
Świeżonka to danie,
które jest przyrządzane podczas tzw. "świniobicia". Tradycyjnie nie
ma "świniobicia" bez świeżonki taka już rodzinna tradycja. Jest to
danie jednogarnkowe.
Do przygotowania świeźonki potrzebujemy
- 20 dag słoniny
- 50dag boczku surowego
- 50dag szynki
- 50 wątróbki
- 60 dag cebuli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki
- 2 łyżki majeranku
- 5 liści laurowych
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 szkl gorącej wody
Wykonanie
Słoninę kroimy w drobną kostkę, którą podsmażamy na patelni. Następnie boczek kroimy na kawałki 2cmx3 cmx1 cm i dodajemy do podsmażonej słoniny. Na takie same kawałki kroimy szynkę również dodajemy do pozostałych składników. Całość podsmażamy około 15-20 minut.
Obieramy cebulę kroimy w piórka dodajemy do poduszonego mięsa. Całość zalewamy szklanką gorącej wody, dodajemy przyprawy. Można dodać mniej lub więcej w zależności jakie potrawy lubimy. Swieżonka smakuje kiedy jest pikantna. Dusimy około 60 minut na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy pokrojoną w drobne plastry wątróbkę i jeszcze dusimy około 15-20 minut
Swieżonkę możemy podawać z chlebem i kiszonym ogórkiem.
Oglądając „Kuchenne rewolucje” widziałam jak świeżonkę podano z kaszą i ziemniakami. Pomyślałam ze warto wypróbować, ale zabrakło mi trochę odwagi na kaszę i ziemniaki. Była tylko z kaszą i ogórkiem. Była pyszna.
Słoninę kroimy w drobną kostkę, którą podsmażamy na patelni. Następnie boczek kroimy na kawałki 2cmx3 cmx1 cm i dodajemy do podsmażonej słoniny. Na takie same kawałki kroimy szynkę również dodajemy do pozostałych składników. Całość podsmażamy około 15-20 minut.
Obieramy cebulę kroimy w piórka dodajemy do poduszonego mięsa. Całość zalewamy szklanką gorącej wody, dodajemy przyprawy. Można dodać mniej lub więcej w zależności jakie potrawy lubimy. Swieżonka smakuje kiedy jest pikantna. Dusimy około 60 minut na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy pokrojoną w drobne plastry wątróbkę i jeszcze dusimy około 15-20 minut
Swieżonkę możemy podawać z chlebem i kiszonym ogórkiem.
Oglądając „Kuchenne rewolucje” widziałam jak świeżonkę podano z kaszą i ziemniakami. Pomyślałam ze warto wypróbować, ale zabrakło mi trochę odwagi na kaszę i ziemniaki. Była tylko z kaszą i ogórkiem. Była pyszna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz