Mazurek na waflach
Przepis pochodzi z kwietniowej "Super linii".
składniki na mazurek
- 2 kwadratowe wafle
- 4 jajka
- 15 dag drobnego cukru
- 5dag mąki pszennej
- 5 dag zmielonych orzechów włoskich BackMit
- łyżka wody
- kilka kropli olejku rumowego
- szczypta proszku do pieczenia
- 10 dag masła roślinnego
- 10dag cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- truskawki
- winogron zielony
- motylki Dr Oetkera
Wszystkie składniki polewy wkładamy do garnka następnie podgrzewamy mieszając aż powstanie gładka masa.
Wafle układamy na płaskiej blaszce. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy wodę. Z białek ubijamy sztywną pianę, następnie wykładamy na żółtka. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olejek. Delikatnie mieszamy. Ciasto rozkładamy na waflach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni pieczemy na rumiano. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Polewamy polewa i robimy dekoracje z owoców i co tam jeszcze Wam wpadnie w ręce. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz