Pierś z kaczki pieczona, podawana z karmelizowanymi pomarańczami i marchewką
Kto nie lubi kaczki ja uwielbiam.Stąd mój pomysł na danie konkursowe. Więcej informacji na temat konkursu znajdzie http://www.przepisy.pl/175latknorr
Składniki
- 4 piersi z kaczki
- 1 rosołek cielęcy Knorr
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka majeranku
- pieprz kolorowy dla smaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu z cytryny
- 200 ml wytrawnego czerwonego wina
- olej
- 2 pomarańcze
- 20 dag mini marchewek
- 4 łyżki miodu
- starty imbir do smaku
- 1/2 szkl soku z pomarańczy
- szczypta kardamonu
- 2 łyżki masła
Wykonanie
Pierś z kaczki myjemy, osuszamy następnie nadcinamy skórkę, uważając by nie naciąć mięsa. W miseczce przygotowujemy marynatę: wlewamy wino, dodajemy sos sojowy, rosołek, wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia rosołku, następnie dodajemy sok z cytryny, zioła, pieprz, czosnek, wszystko dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy piersi z kaczki. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na około 30 minut.
Na rozgrzaną patelnię kładziemy piersi smażymy z każdej strony 2-3 minuty. Przekładamy do naczynia, które wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni na 10-20 minut. Możemy delikatnie skropić winem czerwonym.
Pomarańcze dokładnie myjemy następnie trzeba je sparzyć, potem pokroić w plastry.
Na patelnię grillową wkładamy dwie łyżki masła, dodajemy małe marchewki i plastry pomarańczy, chwilę grillujmy, dodajemy 3 łyżki miodu i sok z pomarańczy, doprawiamy świeżym imbirem i szczyptą kardamonu. Grillujemy kilka minut do zgęstnienia sosu
Na talerzu układamy pokrojone plastry piersi z kaczki, karmelizowane pomarańcze i marchewkę. Robimy dekoracje z kiełków pora i rzodkiewki, kwiatów jadalnych.
2 komentarze:
pysznie wygląda:)
I tak smakuje :)
Prześlij komentarz