rolada biszkoptowa na dzień Matki


składniki ciasta
  • 3 jajka
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 10 dag mąki tortowej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
składniki kremu
  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 2 śmietan fix dr Oetkera
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cytryna
Wykonanie
Całe jajka z cukrem i 6 łyżkami gorącej wody, cukrem waniliowym, ubić mikserem na puszystą masę. Mąki przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitej masy delikatnie wymieszać.
Wyłożyć formę z piekarnika papierem do pieczenia, wylać przygotowane ciasto. Biszkopt piec 12-15 minut w 200 st. C
Upieczony gorący biszkopt położyć na ściereczkę i zwinąć w rulon, pozostawić do ostudzenia.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać śmietan Fix wymieszane z cukrem pudrem, Dodać sok z cytryny delikatnie wymieszać.
Biszkopt rozwinąć ciasto posmarować śmietaną następnie roladę zwinąć, wierzch posmarować śmietaną, posypać kuleczkami cukrowymi lub zrobić inną dekorację, schłodzić w lodówce. Smacznego

4 komentarze:

Anula pisze...

Ale ładna wyszła, jak z najlepszej cukierni:)Muszę sie odważyć i też zrobić.

Kulinarne pyszności Molki pisze...

Dzięki :)

Anonimowy pisze...

a jaka blaszka? ;)

Kulinarne pyszności Molki pisze...

Robię na blaszce dołączonej do kuchenki gazowej 60 cm. Pozdrawiam serdecznie