rolada biszkoptowa na dzień Matki
składniki ciasta
- 3 jajka
- 15 dag cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 10 dag mąki tortowej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 ml śmietanki 30 %
- 2 śmietan fix dr Oetkera
- 2 łyżki cukru pudru
- cytryna
Całe jajka z cukrem i 6 łyżkami gorącej wody, cukrem waniliowym, ubić mikserem na puszystą masę. Mąki przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitej masy delikatnie wymieszać.
Wyłożyć formę z piekarnika papierem do pieczenia, wylać przygotowane ciasto. Biszkopt piec 12-15 minut w 200 st. C
Upieczony gorący biszkopt położyć na ściereczkę i zwinąć w rulon, pozostawić do ostudzenia.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać śmietan Fix wymieszane z cukrem pudrem, Dodać sok z cytryny delikatnie wymieszać.
Biszkopt rozwinąć ciasto posmarować śmietaną następnie roladę zwinąć, wierzch posmarować śmietaną, posypać kuleczkami cukrowymi lub zrobić inną dekorację, schłodzić w lodówce. Smacznego
4 komentarze:
Ale ładna wyszła, jak z najlepszej cukierni:)Muszę sie odważyć i też zrobić.
Dzięki :)
a jaka blaszka? ;)
Robię na blaszce dołączonej do kuchenki gazowej 60 cm. Pozdrawiam serdecznie
Prześlij komentarz