Bardzo pyszne ciasto bezowe z rabarbarem i truskawkami
Sezon na owoce w pełni aż żal było nie wykorzystać pięknych lekko kwaśnych truskawek i rabarbaru. Sezon na rabarbar powoli dobiega końca.Moim zdaniem jest to idealne połączeni bezy z rabarbarem z masą serowa smaki się wzajemnie uzupełnią. Jest idealne w smaku nie za słodkie,nie za kwaśne.
Składniki
Do dekoracji
Wykonanie
Do miski włożyłam margarynę,10 dag cukru ,szczyptę soli, cukier waniliowy, szczypta wanilii następnie dokładnie utarłam na puszystą masę, następnie dodałam żółtka wyrobiłam ciasto. Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia następnie dodałam do masy jajecznej i wyrobiłam na gładko. Ciasto rozwałkowałam na placek o średnicy 35cm.
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarowałam margaryną obsypałam bułką tartą. Ciasto przełożyłam do tortownicy tj wyłożyłam dno i boki ciastem,spód ponakłuwałam i schłodziłam.
Rabarbar cienki umyłam i pokroiłam na kawałki, obtoczyłam w mące ziemniaczanej.
Białka ubiłam na sztywno,powoli dodałam 20 dag cukru, małymi porcjami dodawałam rabarbar. Następnie masę bezową wyłożyłam na ciasto.
Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam około 60 minut w temperaturze 175 stopni. Po 45 minutach przykryłam papierem do pieczenia i piekłam jeszcze 15-20 minut
Ciasto wyjęłam z piekarnika i ostudziłam.
Masa serowa
śmietanę ubiłam na sztywno dodałam cukier puder ze śmietan Fix , sok z cytryny dokładnie wymieszałam. Do śmietany małymi porcjami dodałam serek dokładnie wymieszałam.
Ostudzone ciasto posypałam śmietan fix następnie wyłożyłam masę serową zrobiłam dekoracje z truskawek i mięty.
Składniki
- 4 jajka
- 10 dag margaryny
- 30 dag cukru
- szczypta soli
- 1 torebka cukru waniliowego
- 25 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 dag rabarbaru
- 6 dag mąki ziemniaczanej
- szczypta wanilii
Do dekoracji
- truskawki
- śmietan fix
Wykonanie
Do miski włożyłam margarynę,10 dag cukru ,szczyptę soli, cukier waniliowy, szczypta wanilii następnie dokładnie utarłam na puszystą masę, następnie dodałam żółtka wyrobiłam ciasto. Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia następnie dodałam do masy jajecznej i wyrobiłam na gładko. Ciasto rozwałkowałam na placek o średnicy 35cm.
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarowałam margaryną obsypałam bułką tartą. Ciasto przełożyłam do tortownicy tj wyłożyłam dno i boki ciastem,spód ponakłuwałam i schłodziłam.
Rabarbar cienki umyłam i pokroiłam na kawałki, obtoczyłam w mące ziemniaczanej.
Białka ubiłam na sztywno,powoli dodałam 20 dag cukru, małymi porcjami dodawałam rabarbar. Następnie masę bezową wyłożyłam na ciasto.
Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam około 60 minut w temperaturze 175 stopni. Po 45 minutach przykryłam papierem do pieczenia i piekłam jeszcze 15-20 minut
Ciasto wyjęłam z piekarnika i ostudziłam.
Masa serowa
śmietanę ubiłam na sztywno dodałam cukier puder ze śmietan Fix , sok z cytryny dokładnie wymieszałam. Do śmietany małymi porcjami dodałam serek dokładnie wymieszałam.
Ostudzone ciasto posypałam śmietan fix następnie wyłożyłam masę serową zrobiłam dekoracje z truskawek i mięty.
3 komentarze:
Cudowne ciacho!
Cudne! :)
Na pewno smakowało cudownie :D
Prześlij komentarz