Ciasto letnie z bezą
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 25 dag margaryny
- 5 jaj
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 szkl cukru
- 1 słoik konfitury rabarbarowo -truskawkowej Eterno
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie dodać margarynę i nożem posiekać. Dodać żółtka zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części tj 2/3 i 1/3. Do 1/3 dodać łyżkę kakao i zagnieść, tak by się połączyło ciasto z kakao, schłodzić.
Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, na które wyłożyłam ciasto białe, spód ponakłuwałam, następnie wyłożyłam konfiturę rabarbarowo-truskawkową. wierzch przykryłam startym ciastem kakaowym.
Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20 minut.
Białka ubiłam na sztywno, dodałam cukier i wyłożyłam na podpieczone ciasto, które jeszcze piekłam przez 30 minut.
7 komentarzy:
Mmmm, słodkości! Wygląda bajecznie.
dariawkuchni.blogspot.com
Z bezą to jest taka sprawa, że nie lubię jej smaku, ale kocham wyglad! Mogłabym robić codziennie, dla kogoś i tylko patrzeć jak je :D
dariawkuchni.blogspot.com
Piszemy się na jedzenie :D
Dzięki. Bajecznie smakuje :)
Co polecam do śniadania? U mnie tylko i wyłącznie herbatka :) Gorąca, nawet latem, bo straszny ze mnie zmarźlak. Ale dla bardziej zimnokrwistych, myślę, że lepszy byłby koktajl owocowy. Niekoniecznie truskawkowy, bo ile można? Może jagodowy lub delikatniej- bananowy? :)
beza <3
Dzięki za Twój udział w akcji rabarbar!
Dobra herbatka nie jest zła :) Wolisz czarną czy owocowe?
Prześlij komentarz