Spaghetti z mięsnymi pulpecikami
Składniki:
- mięso drobiowe mielone 300g
- suszone pomidory, pokrojone drobno 100 g
- musztarda Dijon 1 łyżeczka
- 1 jajo
- oliwa z oliwek 100 ml
- biały pieprz: do smaku
- sól: do smaku
- świeże pomidory 4 szt.
- cebula, 1 szt.
- czosnek 3 ząbki,
- świeża bazylia, drobno pokrojona 20g
- makaron spaghetti 300g
- ser żółty twardy 50g
- masło 70g
Do miski wkładamy mięso mielone, suszone pomidory,świeżą posiekaną bazylię, łyżkę musztardy,jajko wszystko dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Robimy nie duże kulki. Na patelni rozgrzewamy olej następnie kładziemy pulpety i obsmażamy z każdej strony.
Pomidory sparzyć, obrać i drobno pokroić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Czosnek drobno posiekać.
.Przesmażone pulpety wykładamy na talerz.
Sos: Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, pokrojoną cebulę i czosnek, smażymy całość, aż czosnek i cebula się zeszklą. pomidory, całość doprawiamy solą i pieprzem . Mieszamy. Dodajemy odrobinę wody. Chwilę gotowujemy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając odrobinę oliwy do wody. Zagęszczamy sos. Gotujemy. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło. Mieszamy. Do sosu wkładamy pulpety. Całość posypujemy posiekaną bazylią i zostawiamy na mniej więcej 3 minuty.
Odcedzamy makaron, ponownie przekładamy do garnka, doprawiamy odrobiną
oliwy z oliwek. Do makaronu dodajemy około 40 g startego sera, mieszamy. Porcje makaronu wykładamy na talerze, na jedną porcję makaronu
nakładamy około 4-5 pulpetów. Całość polewamy sosem i przystrajamy listkami
bazylii. Danie posypujemy pozostałym serem.
2 komentarze:
jest doskonałe:) często gości w moim domu:)
Uwielbiam takie spaghetti!
Prześlij komentarz