Bardzo chrupiące gofry
Przepisów na gofry jest bardzo dużo, robiłam je na wiele sposobów, muszę przyznać żaden przepis jeszcze nie został spisany. Postaram się w miarę możliwości nadrobić zaległości.Dziś zapraszam na pierwszy przepis z które najczęściej robię gofry.Przepisy będą na słodko z różnymi dodatkami, wytrawnie.
składniki
- 2 1/2 szkl mąki
- 4 jajka
- 2 1/2 szkl mleka
- 15g proszek do pieczenia
- 1/3 szk cukru
- 100g masła
- sól
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Olej do posmarowania gofrownicy
- Dodatki
- dżem
- cukier puder z wanilią
wykonanie
W garnuszku rozpuszczamy masło. Do miski wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,dodajemy żółtka ubite z cukrem na puszystą masę,dodajemy mleko,,masło i olej wszystko dokładnie mieszkamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Ubite białka mieszamy z ciastem odstawiamy na pół godziny.
Rozgrzewamy gofrownicę formę smarujemy olejem wylewamy ciasto, Gofry pieczemy przez kilka minut na złoty kolor.
Gofry podajemy z różnymi dodatkami cukrem pudrem,bitą śmietaną i owocami,dżemem. Z tym co kto lubi, pyszne są bez niczego.
11 komentarzy:
Kocham gofry takich domowych potrafię zjeść kilka a takiego kupionego nie uda mi się zjeść całego.
pysznie wyglądają, bardzo lubię gofry:)
Dziękuję również uwielbiam gofry. Już dziś zapraszam na nowy przepis na gofry są rewelacyjne i nie jedną osobę zachwycą
Dziękuję zapraszam wkrótce nowy przepis na gofry.Pozdrawiam serdecznie
Cała moja rodzina uwielbia gofry i te słodkie i wytrawne. Musze jednak pomyśleć o nowej gofrownicy, bo ta stara jest już do niczego
Do "ARONI" Gofrownica musi mieć powyżej 1000 W. Mniejszej mocy :) gofry wychodzą gumowate i czas pieczenia się wydłuża :) Mariola - naprawdę przepis godny polecenia - pozdrawiam :)
coż mogę powiedzieć moja jest bardzo stara ale piecze super gofry :)
Grzegorz dziękuję za miłe słowa i cenne rady.Moja gofrownica ma swoje lata,ale jest rewelacyjna przyznaję nigdy nie sprawdzałam jej mocy,ale ma dość dużą,jedynie co to mogłabym zmienić płytki. A przepis na gofry jest od lat w moim domu powstał metodą prób i błędów:)Teraz mogę go polecić z czystym sumieniem jest bardzo dobry:)Pozdrawiam życzę miłego dnia :)
Od samego patrzenia na obrazku jak one wyglądają aż zbiera się ślina. Postaram się je zrobić, oby tylko wyszły w miarę chrupiące. Z tym często miałem problem.
Najlepsze ciasto na gofry. Wyszły najpotężniejsze jakie w życiu jadłam. Leciutkie chrupiące z zewnątrz, mięciutkie i puszyste w środku. Wow
Wyglądają bajecznie, uwielbiam takie gofry. Choć nie powinno się ich jeść za często bo trochę tuczą to jednak smakują super :-D. Postaram się dzisiaj wypróbować ten przepis. Mam nadzieję że mi wyjdą, bo nie zawsze każde im się udają. Samemu robię też gofry chrupiące ale jak ciasto naleśnikowe - bardzo podobne.
Prześlij komentarz