Kisz ziemniaczany z porami
Zdjęcie jest klimatyczne kojarzy się z piknikiem, myślę ze mój kisz ziemniaczany idealne wkomponowuje się w klimat Toskanii
Warzywa o tej porze rosną na słońcu,są wartościowe i smakuję wyśmienicie. Kilka dni temu zaprosiłam Was na placek wytrawny przepis znajdziecie tu. Dziś zapraszam na kisz ziemniaczany z wykorzystaniem dwóch warzyw ziemniaków i pora sera Almette..Uwielbiam zapiekane warzywa,Niebo w gębie a to połączenie to strzał w 10.
Składniki
ciasto
- 1 szkl mąki orkiszowej
- 1/2 szkl mąki pszennej
- 120g margaryny
- żółtko
- szczypta soli
- 2-3 łyżki wody
- farsz
- 50dag ugotowanych ziemniaków
- 1 por
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- jajko
- białko
- 1 serek z ziołami Almette.
- natka pietruszki
- sól,pieprz,tymianek do smaku
- szczypta gałki muszkatowej lub przyprawa do ziemniaków
Na stolnicę wysypuję dwa rodzaje mąki mieszam sól, margarynę i żółtko,wodę zagniatam ciasto.wkładam do lodówki na godzinkę.
Farsz
pory oczyszczam kroję w plasterki, ziemniaki gotuję i kroje w plasterki.
Na patelni wlewam olej dodaję masło smażę pory,dodaję ziemniaki.,dodaje serek z ziołami Almette żółtko, natkę pietruszki.doprawiam do smaku gałką, solą i pieprzem. Ubijam białko na sztywno dodaję do masy ziemniaczanej delikatnie mieszam.
Foremkę smaruję masłem,wylepiam ciastem nakłuwam, następnie podpiekam około 10 minut.Na wierzch wykładam masę ziemniaczaną-śmietanową .piekę w piekarniku nagrzanym do 200stopni około 30 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz