Letnia rolada śmietanowa z czereśniami


Lato to czas lekkich ciast z owocami. Dziś przygotowałam roladę śmietanową z czereśniami, wybór owoców jest dowolny, możemy też przygotować z innym nadzieniem np galaretką, musem, ze swoim ulubionym kremem.Czasami nasiąkam roladę alkoholem który nadaje wyjątkowego smaku.Roladę robimy bardzo szybko.Idealnie nadaje się na letni podwieczorek do kawki, zawsze możemy ją zabrać na ploteczki do koleżanki.

Składniki
  • 4 jajka
  • 1/4 szkl mąki pszennej
  • 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl cukru
  • 500ml śmietany 30%
  • 2 śmitan fix
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • cukier waniliowy z prawdziwą wanilia 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Do dekoracji
  • czereśnie
  • mięta
Wykonanie
Wymieszać dwa rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Żółtka ubić z cukrem, dodać przesiane mąki, ubić białka na sztywno, dodać do masy z żółtkami, delikatnie wymieszać.  Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10-12 minut w 170-180 stopniach C Po upieczeniu zdejmujemy papier do pieczenia. Na ściereczkę kuchenną kładziemy roladę następnie zwijamy pozostawiamy do ostygnięcia.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać śmietan Fix wymieszaną z cukrem pudrem, cukier waniliowy z wanilią Dodać sok z cytryny delikatnie wymieszać.
Biszkopt rozwinąć ciasto posmarować śmietaną następnie roladę zwinąć,na wierzchu rolady zrobić dekoracje ze śmietany dekoratorem do tortów,zrobić dekoracje z mięty i czereśni.

 

2 komentarze:

Klaudia pisze...

Piękna rolada bardzo apetycznie wygląda :)

Kulinarne pyszności Molki pisze...

Bardzo dziękuję pozdrawiam serdecznie zapraszam do nas częściej :)