Tagliatelle w sosie serowym z pomidorkami koktajlowymi i zielonym groszkiem
Moje danie
to klasyka kuchni włoskiej sekret tkwi w jego prostocie, bardzo lekkie, idealne
na letni obiad lub kolację. Zachwyci nie tylko miłośników makaronów, jedynym
minusem jest to, że znika szybko z talerzy.
składniki
składniki
- 10 g serowego garnka Winiary
- 300 g makaronu Tagliatelle
- 200 g mixu pomidorków koktajlowych
- 100 g groszku zielonego mrożonego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- czosnek 1 główka
- 500 ml wody
- 150 ml śmietany
- sól, pieprz
do smaku
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na patelni
rozgrzej olej, dodaj czosnek i pokrojone pomidorki na pół. Dodaj groszek zielony,
przesmaż chwilę.
W miseczce
wymieszaj wodę ze śmietaną 30%, dodaj kociołek serowy Winiary, dokładnie
wymieszaj, dodaj do pomidorków i groszku. Gotuj około 10 minut, dopraw do smaku solą i
pieprzem, można dodać siekaną bazylię.
Do tak przygotowanego
sosu wkładamy makaron, dokładnie mieszamy, następnie wykładamy na talerz, robimy
dekoracje ze świeżej bazylii.
4 komentarze:
Mmmm tagliatelle! Wygrałaś mnie, absolutnie! :) Makaron ubóstwiam zawsze i wszędzie. Pycha!
dariawkuchni.
pysznie i kolorowo:)
Dziękuje ślicznie już biegnę do Ciebie. A makaron jest rewelacyjny mam do niego słabość :)Pozdrawiam serdecznie masz bardzo ładny blog będę częściej do Ciebie zaglądać :)
Dziękuje pozdrawiam cieplutko :)
Prześlij komentarz