Barszcz ukraiński
Jak wspominałam Wam odwiedziła nas Rodzinka ze Sląska a dokładniej z Gliwic. Na stole pojawiły się dania przygotowane przez moją Mamę, były też w moim wydaniu. Były rozmowy do później nocy podczas jednej padło hasło barszczyk ukraiński, a ze dwa razy powtarzać nie trzeba, bardzo szybko pojawiły się składniki na barszczyk. Podczas ostatniego dnia pobytu na obiad był barszczyk ukraiński. Muszę się przyznać pierwszy raz jadłam tak pyszny barszczyk,aromatyczny,coś wspaniałego.Spokojnie mogą sobie na niego osoby będące na diecie. Polecam Wam zróbcie koniecznie. Żałuje jednego ze był zrobiony w ostatnim dniu, to inaczej były robiony na pewno dwa razy.Z niecierpliwością teraz czekam na typowy śląski obiad.
Składniki
Do garnka wkładamy fasolę Jaś zalewamy wodą pozostawiamy na noc. Uwaga wody z fasoli nie wylewamy. Do wody w które moczyła się fasolka wkładamy kości następnie gotujemy wywar,dodajemy ziele angielskie,liście laurowe.W tym czasie kiedy gotujemy wywar kroimy warzyw a jest ich trochę.
Warzywa pokroić w półkrązki, kapustę posiekać. Kiedy fasola będzie ugotowana na pół twardo wyjmujemy kości,do fasoli dodajemy warzywa pokrojone, następnie gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy ziemniaki. Dodajemy koncentrat doprawiamy do smaku przyprawami,dodajemy majeranek i czosnek gotujemy około 3 minuty. Barszczyk gotujemy na bardzo wolnym ogniu jest bardziej klarowny
. Podać na talerz z kleksem z jogurtu lub śmietany
Składniki
- 1/2 kg fasoli dużej Jaś
- 6 buraczków\
- 1/4 szt kapusty włoskiej
- 3 cebule
- 1 korzeń pietruszki
- 1 biała część pora
- 3 małe ziemniaki
- 1 kg kości od schabu
- 1/4 szt selera średniej wielkości
- 3 liście laurowe
- 6 kulek ziele angielskie
- łyżka warzywka
- łyżka majeranku
- pieprz świeżo mielony
- barszcz ukiszony 1/2 litra - 1 litr lub 1 butelka koncentratu barszczu Jamar
- jogurt lub śmietana
- 25 dkg fasolki szparagowej
- 4 ząbki czosnku
Do garnka wkładamy fasolę Jaś zalewamy wodą pozostawiamy na noc. Uwaga wody z fasoli nie wylewamy. Do wody w które moczyła się fasolka wkładamy kości następnie gotujemy wywar,dodajemy ziele angielskie,liście laurowe.W tym czasie kiedy gotujemy wywar kroimy warzyw a jest ich trochę.
Warzywa pokroić w półkrązki, kapustę posiekać. Kiedy fasola będzie ugotowana na pół twardo wyjmujemy kości,do fasoli dodajemy warzywa pokrojone, następnie gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy ziemniaki. Dodajemy koncentrat doprawiamy do smaku przyprawami,dodajemy majeranek i czosnek gotujemy około 3 minuty. Barszczyk gotujemy na bardzo wolnym ogniu jest bardziej klarowny
. Podać na talerz z kleksem z jogurtu lub śmietany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz