Bardzo puszysty sernik z galaretką.
Moja rodzina uwielbia serniki praktycznie raz na dwa tygodnie musi być.Robię na wiele sposobów. Moim zdaniem ten jest genialny,rewelacyjny,puszysty wilgotny a zarazem bardzo lekki. Myślę ze to zasługa serka chudego i mleka.
Składniki
na kruchy spód
Wykonanie
Przesianą mogę wysypać na stolnicę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, cukier i jajko zagnieść ciasto. Tortownicę wykładamy papierem na nią rozkładamy ciasto kruche,nakłuwamy widelcem posypujemy bułką tarką władamy do zamrażalki na pol godziny
Masa serowa
Białka oddzielić od żółtek,ubić pianę na sztywno dodając pod koniec ubijania 1 łyżkę cukru pudru.Twaróg, żółtka,mleko,cukier puder, cukier waniliowy,budyń waniliowy dokładnie zmiksować. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać na przygotowaną wcześniej ciasto.Wstawić do rozgrzanego piekarnika .Sernik piec w temp 180stopni przez około 60-70 min. Kiedy sernik będzie upieczony pozostawić w środku przez około 20 minut oczywiście wyłączamy piekarnik.
Galaretki truskawkowe przygotować 1/2 litra wody.Tężejącą galaretkę wyłożyć na sernik zrobić dekoracje z owoców.
Składniki
na kruchy spód
- 1 1/2 szkl maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szkl cukru
- 1 jajko
- 1/2 kostki margaryny
- 1 kg sera chudego homogenizowanego
- 5 jajek
- 1 budyń śmietankowy
- 1 aromat waniliowy
- 150 g cukru pudru
- 1 szkl mleka
- 2 galaretki truskawkowe
- owoce sezonowe
Wykonanie
Przesianą mogę wysypać na stolnicę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, cukier i jajko zagnieść ciasto. Tortownicę wykładamy papierem na nią rozkładamy ciasto kruche,nakłuwamy widelcem posypujemy bułką tarką władamy do zamrażalki na pol godziny
Masa serowa
Białka oddzielić od żółtek,ubić pianę na sztywno dodając pod koniec ubijania 1 łyżkę cukru pudru.Twaróg, żółtka,mleko,cukier puder, cukier waniliowy,budyń waniliowy dokładnie zmiksować. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać na przygotowaną wcześniej ciasto.Wstawić do rozgrzanego piekarnika .Sernik piec w temp 180stopni przez około 60-70 min. Kiedy sernik będzie upieczony pozostawić w środku przez około 20 minut oczywiście wyłączamy piekarnik.
Galaretki truskawkowe przygotować 1/2 litra wody.Tężejącą galaretkę wyłożyć na sernik zrobić dekoracje z owoców.
4 komentarze:
Wspaniały,pozdrawiam.
Ale piękny i nawet nie opadł! :)
Wyśmienity!
Super sernik mniam ....
Prześlij komentarz