Bardzo puszysty sernik z galaretką.

Moja rodzina uwielbia serniki praktycznie raz na dwa tygodnie musi być.Robię na wiele sposobów. Moim zdaniem ten jest genialny,rewelacyjny,puszysty wilgotny a zarazem bardzo lekki. Myślę ze to zasługa serka chudego i mleka.
Składniki 

 na kruchy spód

  • 1 1/2 szkl maki
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki   margaryny    
 na  masę serową 
  • 1 kg  sera chudego homogenizowanego
  • 5 jajek
  • 1  budyń śmietankowy
  • 1  aromat waniliowy 
  • 150 g cukru pudru  
  • 1 szkl mleka 
 Dekoracje 
  • 2 galaretki truskawkowe
  • owoce sezonowe




Wykonanie 

Przesianą  mogę wysypać  na stolnicę wymieszać z  proszkiem do pieczenia, dodać  margarynę,  cukier i jajko  zagnieść  ciasto. Tortownicę wykładamy papierem  na  nią  rozkładamy ciasto   kruche,nakłuwamy widelcem posypujemy   bułką   tarką   władamy do  zamrażalki na pol godziny 
 Masa  serowa

 Białka oddzielić od  żółtek,ubić  pianę  na sztywno dodając pod koniec   ubijania  1 łyżkę cukru pudru.Twaróg, żółtka,mleko,cukier puder, cukier waniliowy,budyń waniliowy  dokładnie zmiksować. Dodać  ubitą  pianę z  białek i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać  na przygotowaną  wcześniej ciasto.Wstawić  do   rozgrzanego  piekarnika .Sernik piec w  temp 180stopni przez około 60-70 min. Kiedy sernik będzie upieczony pozostawić w środku  przez około 20  minut oczywiście  wyłączamy piekarnik.
Galaretki truskawkowe przygotować 1/2 litra wody.Tężejącą galaretkę wyłożyć na sernik zrobić dekoracje z owoców. 

4 komentarze:

ladylaura. pisze...

Wspaniały,pozdrawiam.

Unknown pisze...

Ale piękny i nawet nie opadł! :)

Aguś kulinarnie pisze...

Wyśmienity!

Klaudia pisze...

Super sernik mniam ....