Letnia szarlotka z antonówek
Na targu pojawiły się pierwsze w tym roku jabłka,oczywiście kupiłam.Pomyślałam sobie przygotuję tradycyjną szarlotkę z antonówek na kruchym cieście. Wyszła bardzo pyszna,ciasto idealnie kruche w połączeniu z lekko kwaśnymi jabłkami dopełniło całości. Jednym słowem rewelacyjne połączenie.
Składniki
na ciasto
masa jabłkowa
Wykonanie
ciasto kruche
Na stolnicę przesiać mąkę,dodać cukier,dodać masło posiekać nożem lub siekaczem do ciasta kruchego, dodać żółtka,sól,aromat szybko zagnieść ciasto. Ciasto włożyłam do woreczka i odstawiłam do lodówki na 30 minut.
Masa jabłkowa
Jabłka dokładnie myję,następnie obieram,usuwam pestki i kroje na kawałki.Pokrojone jabłka wkładam do garnka,dusze na wolnym ogniu , często mieszając pod koniec dodaję cukier do smaku i kisiel.
Na blaszkę kładę folię do pieczenia lub papier do pieczenia na którym rozkładam połowę ciasta.Ciasto nakłuwam widelcem i wkładam do nagrzanego piekarnika 200stopni na około 10 minut.Wyjmuję ciasto na które nakładam przestudzone jabłka.
Na stolnicy z pozostałego ciasta robię ruloniki które układam na jabłkach tworząc kratkę.następnie wkładam do piekarnika i piekę około 40-50 minut w 180 stopniach.
Szarlotkę możemy podawać na zimno lub gorąco z lodami .
Składniki
na ciasto
- 30dag mąki
- 2 jajka
- 18dag masła
- 10dag cukru pudru
- szczypta soli
- aromat rumowy
masa jabłkowa
- 2 kg antonówek
- cukier według uznania
- 1 kisiel cytrynowy
Wykonanie
ciasto kruche
Na stolnicę przesiać mąkę,dodać cukier,dodać masło posiekać nożem lub siekaczem do ciasta kruchego, dodać żółtka,sól,aromat szybko zagnieść ciasto. Ciasto włożyłam do woreczka i odstawiłam do lodówki na 30 minut.
Masa jabłkowa
Jabłka dokładnie myję,następnie obieram,usuwam pestki i kroje na kawałki.Pokrojone jabłka wkładam do garnka,dusze na wolnym ogniu , często mieszając pod koniec dodaję cukier do smaku i kisiel.
Na blaszkę kładę folię do pieczenia lub papier do pieczenia na którym rozkładam połowę ciasta.Ciasto nakłuwam widelcem i wkładam do nagrzanego piekarnika 200stopni na około 10 minut.Wyjmuję ciasto na które nakładam przestudzone jabłka.
Na stolnicy z pozostałego ciasta robię ruloniki które układam na jabłkach tworząc kratkę.następnie wkładam do piekarnika i piekę około 40-50 minut w 180 stopniach.
Szarlotkę możemy podawać na zimno lub gorąco z lodami .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz