Focaccia z mirabelkami i ziołami


 Mam nadzieję ze nie macie mi za złe,że dzielę się przepisami jakie powstały na warsztatach kulinarnych w Siedlisku Architekta. Jak większość uczestników byłam bardzo zadowolona doborem przepisów jak samym przygotowaniem.Atmosfera była na tyle wspaniała ze na bieżąco mogliśmy modyfikować przepisy.
Focaccia to rodzaj włoskiego chleba który kroimy bądź łamiemy tuz przed podaniem.Oryginalną robimy z pszenicy durum ale możemy zrobić z mąki pszennej i też będzie pysznie. Focaccia kojarzy mi się z Toskanią, a widoki tam są przepiękne które zapierają dech w piersiach. Kuchnia Toskańska znana jest na całym świecie,warzywa i owce dojrzewają na słońcu, ich aromat i smak jest fantastyczny.  Wybierając się na wycieczkę pamiętacie o winie jest rewelacyjne :)


Focaccia z mirabelkami jest bardzo pyszna, aromatyczna, mięciutka rozpływa się w ustach. Zapach ziół na drugiej focaccii jest rewelacyjny.

składniki
  • 1 kg mąki
  • 600ml wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżeczki soli
  • 100g świeżych  drożdży
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól morska gruboziarnista
  • mirabelki
  • świeże zioła

wykonanie
W 400ml ciepłej wody rozpuścić drożdże z cukrem i odstawić na ok 20 minut,aby drożdże zaczęły pracować.Woda powinna się spienić, jeśli tak się nie dzieje oznacza to,iż drożdże nie zaczęły pracować i nalezy rozczyn zrobić jeszcze raz.
Mąkę przesiać do miski,dodać oliwę,resztę wody,sól i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie i nieklejące się do rąk ciasto( ok 10 minut mikserem z końcówką w kształcie haka.) lub ręcznie
Misę z ciastem nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę (do podwojenia objętości )Wyrośnięte ciasto odgazować,przełożyć na blat,rozwałkować i przełożyć na formy do pieczenia.(jeśli trzeba dodatkowo rozciągnąć palcami) Na wierzchu zrobić palcami zagłębienia na oliwkę zioła i inne dodatki ) I odstawić do wyrośnięcia. na 30minut. Na wierzchu focacci układamy  drylowane mirabelki zaś na drugiej świeże zioła.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni i piec przez około 15-10 minut 

Brak komentarzy: