Galette z pieczonymi warzywami.


  Jednym z dań z którym spotkałam się po raz pierwszy było galette. Ciasto  kruche z dodatkiem siekanych oliwek z pieczonymi warzywami  genialne  w smaku..Galette jest fantastyczne, pyszne do tego stopnia, ze mogłabym jeść codziennie. Smak ciasta z dodatkiem oliwek, serka i pieczonych warzyw to poezja smaku.Ciasto jest chrupiące, farsz pachnie pieczonymi ziołami i czosnkiem.Ten kształt rustykalny ma swój urok, możemy zrobić również mini galette. Na warsztatach robimy galette wytrawne, równie dobrze można zrobić na słodko zmieniając proporcje składników.   Do przygotowania galette nie musimy mieć wyszukanych składników,przygotujemy z tych co mamy w domu. Farsz możemy zrobić według naszego gustu,moim zdaniem ten jest genialny polecam. Galette możemy przygotować na spotkanie ze znajomymi równie dobrze możemy podać jako przystawka podczas kolacji,na obiad :)

składniki
na ciasto 
  • 2,5 szkl mąki pszennej  białej
  • 2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2/3 szklanki wody(lub tyle ile 'zabierze; mąka)
  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek
  • szklanka siekanych oliwek 
warzywa
  • cukinia
  • bakłażan
  • marchewka
  • dynia
  • cebula pomidory
  • czosnek
  • papryka
  • oliwa z oliwek
  • zioła do posypania
  • sól,pieprz do smaku

Wykonanie
ciasto
Wszystkie składniki zagnieść razem do uzyskania gładkiego ciasta. Uformować w kulę schłodzić w lodówce około 30 minut
Pieczone warzywa
 W czasie  gdy się ciasto chłodzi,upiec warzywa
Formę do zapiekania wysmarować oliwą ,ułożyć na nie pokrojone warzywa i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni do momentu aż zmiękną i zarumienią się.
Po wyjęciu ciasta z lodówki odstawić na 5 minut,następnie rozwałkować na kształt koła.Należy zostawić przynajmniej 2 cm brzegu-będzie później zwijany by utrzymać nadzienie. Na środek środku rozsmarować twarożek/lub pokruszyć ser,rozłożyć pieczone warzywa.Brzegi zakładać,tak by otulić nadzienie. Wstawić do piekarnika  nagrzanego do temperatury 180stopni i piec około 20-25 minut lub do momentu,gdy ładnie się zarumienią.
Podawać skropione octem balsamicznym z sałatą.