Galette z pieczonymi warzywami.
składniki
na ciasto
- 2,5 szkl mąki pszennej białej
- 2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2/3 szklanki wody(lub tyle ile 'zabierze; mąka)
- 2/3 szklanki oliwy z oliwek
- szklanka siekanych oliwek
- cukinia
- bakłażan
- marchewka
- dynia
- cebula pomidory
- czosnek
- papryka
- oliwa z oliwek
- zioła do posypania
- sól,pieprz do smaku
Wykonanie
ciasto
Wszystkie składniki zagnieść razem do uzyskania gładkiego ciasta. Uformować w kulę schłodzić w lodówce około 30 minut
Pieczone warzywa
W czasie gdy się ciasto chłodzi,upiec warzywa
Formę do zapiekania wysmarować oliwą ,ułożyć na nie pokrojone warzywa i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni do momentu aż zmiękną i zarumienią się.
Po wyjęciu ciasta z lodówki odstawić na 5 minut,następnie rozwałkować na kształt koła.Należy zostawić przynajmniej 2 cm brzegu-będzie później zwijany by utrzymać nadzienie. Na środek środku rozsmarować twarożek/lub pokruszyć ser,rozłożyć pieczone warzywa.Brzegi zakładać,tak by otulić nadzienie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180stopni i piec około 20-25 minut lub do momentu,gdy ładnie się zarumienią.
Podawać skropione octem balsamicznym z sałatą.