Pietruszkowe-cytrynowe supełki
Jakiś czas temu pisałam o wygranym pobycie w Siedlisku Architekta w Blankach,gdzie pobył był połączony z warsztatami kulinarnymi które poprowadziła Anna Maria z Bloga Kucharnia klik. Przepraszam ze przed relacją pojawia się przepis. Siedlisko Architekta to miejsce magii w połączeniu z doznaniami smakowymi jakie powstały dzięki przepisom Ani wymagają napisania relacji, a to wymaga czasu. Wybaczcie proszę w ciągu najbliższych dni powstanie mega relacja na którą zapraszam już dziś. Jest jeszcze cała masa zdjęć które trzeba uporządkować.
Dziś chciałabym Was zaprosić na bardzo pyszne aromatyczne pietruszkowe-cytrynowe supełki.Od pierwszej chwili wiedziałam ze będą wyjątkowe, chrupiące o zapachu rozchodzącym się po całej kuchni.Dla mnie jak dla innych uczestników były rewelacyjne,pyszne po prostu coś prostego a zarazem wyjątkowego. Supełki zachwycą nie jednego smakosza. Możecie je podać jako dodatek do mięsa,ryb,drobiu sałaty, ale same są bardzo pyszne. Zapach czosnku,pietruszki, cytryny to prawdziwa uczta dla podniebienia. Kurcze nie pisze już więcej o nich bo na samą myśl ślinka cieknie, a składników brak w domu. Na pewno supełki wejdą na stałe do mojego menu.
Przepis pochodzi z warsztatów w Siedlisku Architekta prowadzonych przez Annę Marię
Składniki
Dziś chciałabym Was zaprosić na bardzo pyszne aromatyczne pietruszkowe-cytrynowe supełki.Od pierwszej chwili wiedziałam ze będą wyjątkowe, chrupiące o zapachu rozchodzącym się po całej kuchni.Dla mnie jak dla innych uczestników były rewelacyjne,pyszne po prostu coś prostego a zarazem wyjątkowego. Supełki zachwycą nie jednego smakosza. Możecie je podać jako dodatek do mięsa,ryb,drobiu sałaty, ale same są bardzo pyszne. Zapach czosnku,pietruszki, cytryny to prawdziwa uczta dla podniebienia. Kurcze nie pisze już więcej o nich bo na samą myśl ślinka cieknie, a składników brak w domu. Na pewno supełki wejdą na stałe do mojego menu.
Przepis pochodzi z warsztatów w Siedlisku Architekta prowadzonych przez Annę Marię
Składniki
- 800 g mąki pszennej chlebowej
- 40 g drobnego cukru
- łyżeczka soli
- 2 łyżeczki drożdży suchych (8 g) lub 16 g drożdży świeżych (użyłam świeżych)
- 520g mleka
- 60 g masła, roztopionego
Na posmarowanie:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
składniki na nadzienie
- 120 g miękkiego masła
- 4 ząbki czosnku drobniutko posiekane
- 4 łyżeczki siekanej pietruszki
- sól morska gruboziarnista do posypania
wykonanie
ciasto na supełki
Wszystkie
składniki na ciasto umieścić w mikserze i zmiksować, można również
wyrobić ręcznie (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Ciasto
powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce,
przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości (1,5
h lub dłużej, w zależności od temperatury otoczenia).
Po
tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich
kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę (tak,
jak lepicie pierożki), układając złączeniem do blachy. Przykryć,
pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
nadzienie
Wszystkie składniki rozetrzeć lub zmiksować.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. rozsmarować na wierzchu nadzienie
4 komentarze:
Bardzo fajna przekąska ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Tak pięknie o nich opowiadasz, że natychmiast zapisuję sobie ten przepis. :)
dzięki supełki są obłędne już robiłam w domu polecam :0 Pozdrawiam serdecznie
Dzięki również pozdrawiam :)
Prześlij komentarz