Zapiekane warzywa z.piersią z kurczaka w tymianku
Sezon letni żal byłoby nie wykorzystać warzyw które o tej porze roku smakują wyśmienicie,są bardzo zdrowe i mają wiele witamin. Same warzywa na obiad trochę za mało dołożyłam pierś z kurczaka wyszło pysznie zdrowo.
Składniki
1 bakłażan
1 zólta cukinia
1 duży pomidor
1biała cebula
1cebula czerwona
1 papryka
5 ząbki czosnku
olej rzepakowy
sól,pieprz do smaku
świeża bazylia,tymianek.
Wykonanie
Pierś z kurczaka dokładnie myję, osuszam następnie kroję na kawałki 2cmx 2cm,Pierś przekładam do miseczki doprawiam solą i pieprzem,posypuje drobno siekanym czosnkiem i tymiankiem.dodaję dwie łyżki oleju rzepakowego dokładnie mieszkam i odstawiam w chłodne miejsce.
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy,kroimy w różne kształty w paski,plastry. Bakłażana kroje w plastry posypuje solą i odstawiam na pół godziny,by pozbyć się goryczki. Po tym czasie odciskam sok.
Na formę do zapiekania wylewam 2-3 łyżki oleju rzepakowego następnie posypuje drobno siekanym czosnkiem,następnie układam warzywa, pierś z kurczaka.Posypuje świeżo siekanym czosnkiem ,solą i pieprzem,drobno siekaną bazylią i tymiankiem i olejem rzepakowym Wstawiam do nagrzanego piekarnika 180stopni na 30-40 minut
Składniki
1 bakłażan
1 zólta cukinia
1 duży pomidor
1biała cebula
1cebula czerwona
1 papryka
5 ząbki czosnku
olej rzepakowy
sól,pieprz do smaku
świeża bazylia,tymianek.
Wykonanie
Pierś z kurczaka dokładnie myję, osuszam następnie kroję na kawałki 2cmx 2cm,Pierś przekładam do miseczki doprawiam solą i pieprzem,posypuje drobno siekanym czosnkiem i tymiankiem.dodaję dwie łyżki oleju rzepakowego dokładnie mieszkam i odstawiam w chłodne miejsce.
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy,kroimy w różne kształty w paski,plastry. Bakłażana kroje w plastry posypuje solą i odstawiam na pół godziny,by pozbyć się goryczki. Po tym czasie odciskam sok.
Na formę do zapiekania wylewam 2-3 łyżki oleju rzepakowego następnie posypuje drobno siekanym czosnkiem,następnie układam warzywa, pierś z kurczaka.Posypuje świeżo siekanym czosnkiem ,solą i pieprzem,drobno siekaną bazylią i tymiankiem i olejem rzepakowym Wstawiam do nagrzanego piekarnika 180stopni na 30-40 minut
6 komentarzy:
Fajne połączenie na letni lekki obiad! wyglądają smakowicie:)
Uwielbiam takie dania:)
A zastanawiałam się co na kolację, no i już wiem, uwielbiam takie potrawy, które nie wymagają za dużo pracy, a efekt jest rewelacyjny
dziękuje ślicznie pozdrawiam serdecznie :)
dzięki :)
ojej dziękuję za mega pyszny komplement:) Pozdrawiam cieplutko:)
Prześlij komentarz