Grillowana karkówka z pieczonymi ziemniaczkami
Karkówka jest bardzo soczysta w środku na wierzchu chrupiąca,aromatyczna podana z pieczonymi ziemniakami
Składniki
Wykonanie
Plastry karkówki dokładnie myjemy,następnie lekko rozbijamy tłuczkiem.
Przygotowanie marynaty
Cebulę obieram i siekam, następnie wkładam do miseczki, dodaję posiekany czosnek zioła, przyprawy zalewamy winem i mieszamy. Do marynaty wkładamy karkówkę odkładamy w chłodne miejsce.
Rozgrzewam patelnię grillową którą smaruje pędzelkiem olejem rzepakowym.Na której grilluje karkówkę z każdej strony przez kilka minut.
Ziemniaki obieram,następnie gotuję je na pół twardo w osolonej wodzie.Na gorącej patelni wysmarowanej olejem wkładam pokrojone ziemniaki na ćwiartki.,posypuje rozmarynem i papryką słodką.
Na talerzu układamy ziemniaki opiekane, karkówkę z ostrym zielonym pomidorem.
Karkówkę najlepiej podawać z winem czerwonym,idealnie do tego pasuje włoskie wino półwytrawne
Składniki
- 6 plastrów karkówki.
- ziemniaki
- rozmaryn
- 1 słoik pomidorów zielonych ognistych Luks pomada
- marynata
- 1/4 szkl wina czerwonego półwytrawnego Celebro
- 1 cebula
- 2 listki laurowe
- 1 łyżeczka tymianku
- grubo mielony pieprz do smaku
- sól do smaku
- 1 ząbek czosnku
Wykonanie
Plastry karkówki dokładnie myjemy,następnie lekko rozbijamy tłuczkiem.
Przygotowanie marynaty
Cebulę obieram i siekam, następnie wkładam do miseczki, dodaję posiekany czosnek zioła, przyprawy zalewamy winem i mieszamy. Do marynaty wkładamy karkówkę odkładamy w chłodne miejsce.
Rozgrzewam patelnię grillową którą smaruje pędzelkiem olejem rzepakowym.Na której grilluje karkówkę z każdej strony przez kilka minut.
Ziemniaki obieram,następnie gotuję je na pół twardo w osolonej wodzie.Na gorącej patelni wysmarowanej olejem wkładam pokrojone ziemniaki na ćwiartki.,posypuje rozmarynem i papryką słodką.
Na talerzu układamy ziemniaki opiekane, karkówkę z ostrym zielonym pomidorem.
Karkówkę najlepiej podawać z winem czerwonym,idealnie do tego pasuje włoskie wino półwytrawne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz