Marynowane jajka
Sezon na marynaty w pełni,dodatkowo jedna z firm organizuje konkurs. Pomyślałam ze fajne byłoby dołączyć do zabawy. Pomysłów było wiele,niektórzy mnie ubiegli,myślałam czy zaskoczyć komisję. A ze mam słabość do jajek,tak powstały marynowane jajka. Wyszły pyszne w smaku,marynowane jajka podkreślą smak nie jednej sałatki
Składniki
wykonanie
Jajka gotuję na twardo,następnie obieram i wkładam do słoika.Przygotowanie marynaty. Do garnka wlewam ocet,następnie dodaję przyprawy; czosnek,liście laurowe,pieprz,goździki,imbir,papryczkę,tymianek.
Całość zagotowuję,następnie zalewam jajka marynatą,wlewam oliwę tak by przykryć jajka.Słoik zamykam ,odstawiam w chłodne miejsce na 24h, w tym czasie mieszkam słoikiem kilka razy.
Jajka podajemy jako dodatek do sałatki,zaś zalewą z jajek możemy polać sałatkę.
Składniki
- 7 jajek
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
- 3 goździki
- 1 mały kawałek świeżego imbiru
- 2 papryczki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 500ml octu Jamar
- 500 ml oleju rzepakowego Rapso
wykonanie
Jajka gotuję na twardo,następnie obieram i wkładam do słoika.Przygotowanie marynaty. Do garnka wlewam ocet,następnie dodaję przyprawy; czosnek,liście laurowe,pieprz,goździki,imbir,papryczkę,tymianek.
Całość zagotowuję,następnie zalewam jajka marynatą,wlewam oliwę tak by przykryć jajka.Słoik zamykam ,odstawiam w chłodne miejsce na 24h, w tym czasie mieszkam słoikiem kilka razy.
Jajka podajemy jako dodatek do sałatki,zaś zalewą z jajek możemy polać sałatkę.
14 komentarzy:
Dość ciekawy pomysł :) Takie jajka długo mogą postać w słoiku ?
Jeszcze nigdy nie jadłam;-) To dla mnie zaskoczenie;-)
a to Ci wynalazek:)
a pomysl od ewy z mojetworyprzetwory...
Przykro mi anonimie,jest to mój własny.A w Polsce mamy 4 tyś blogów kulinarnych trudno je wszystkie czytać. A dla Twojej wiadomości nie czytam bloga Ewy moje twory przetwory. Szkoda ze wstydzić się swojego imienia i nazwiska :)Pozdrawiam życzę Ci miłego dnia.
zrobiłam w piątek,wczoraj jeszcze były dobre zobaczmy jak dziś.
zaskoczenie dla mnie też:)Są pycha
dokładnie tak
A ja marynowałam kiedyś przepiórcze jaja! Polecam, bo małe jajka cudnie wyglądają :) No i smak mają nieco inny. Ale za to robiłam inną marynatę... Zapisuję Twój pomysł, bo wykorzystam :)
Pozdrawiam!
O.
Pozwolę sobie wykorzystać twój przepis.Olga jeśli mogę coś doradzić użyj mniej octu dla mnie trochę za kwaśne. Pozdrawiam :)
Polecam się :)
http://poczatkujaca-pani-domu.blogspot.com/2013/03/przepiorcze-jaja-marynowane-w-biaym.html
Jak zawsze najwięcej do powiedzenia mają anonimy, szkoda. Akurat Mariola Anonimku nie musi korzystać z czyiś przepisów, sama cudownie tu czaruje. Liczba postów i odwiedzających mówi sama za siebie. :)
dziękuję za miłe słowa:) Zastawiam się skąd takie porównanie do przepisu moje twory przetwory,jak przepis się różni:)Pozdrawiam jestem wierną fanką Twojego bloga i Wam kochani czytelnicy polecam :)
dziękuję ślicznie,jak tylko kupię jajka przepiórcze,Twój przepis zostanie wykorzystany:)Pozdrawiam
Prześlij komentarz