Zupa z pieczonych buraków i malin
Owoce w tym roku są tanie szczególnie maliny. A jak do nich dołożymy pieczone buraki to wyjdzie nam pyszna zupa z pieczonych buraków i malin. I. Jest pyszna aromatyczna, ma piękny kolor. Szczególnie polecana sportowcom, liczącym kalorie ;)
składniki
Wykonanie
Buraki oczyścić i zawinąć szczelnie w folię. Piec piekarniku,nagrzanym do 200 stopni przez 60-90 minut-są gotowe,gdy widelce miękko wchodzi do środka. Upieczone buraki wyjąć,ostudzić i obrać ze skórki. Zmiksować w blenderze, dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Zupę schładzamy w lodówce, podajemy z kleksem jogurtu i świeżymi malinami. Można skropić miodem i udekorować listkami mięty.
składniki
- 8 średniej wielkości buraków
- 400g mrożonych lub świeżych malin
- 200g świeżych do podania
- ok 10 listków świeżej mięty
- 400g jogurtu greckiego
- świeży sok z pomarańczy
- miód,sól,czarny pieprz do smaku.
Wykonanie
Buraki oczyścić i zawinąć szczelnie w folię. Piec piekarniku,nagrzanym do 200 stopni przez 60-90 minut-są gotowe,gdy widelce miękko wchodzi do środka. Upieczone buraki wyjąć,ostudzić i obrać ze skórki. Zmiksować w blenderze, dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Zupę schładzamy w lodówce, podajemy z kleksem jogurtu i świeżymi malinami. Można skropić miodem i udekorować listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz