Sernik na zimno cytryny w lekką nutą mięty

Moją słabością są wszelkiego rodzaju serniki, pieczone,gotowane, na zimno,dietetyczne.A ze lubię kombinować,eksperymentować na zakończenie sezonu z miętą z ogródka zrobiłam pyszny sernik cytrynowy z lekką nutą mięty.Wyszedł rewelacyjny,puszysty nie za słodki,lekko orzeźwiający.

Firma Redcoon  klik współpracuje z blogerami  i mam przyjemność przygotowywać dla nich recenzje produktów.Tym razem zdecydowałam się przybliżyć foremki marki Lurch z kolekcji Flexi Royal w skład, której wchodzą trzy foremki.Foremki wykonane są z bardzo dobrego jakościowo silikonu.Bardzo dobrze się w nich piecze różne ciasta,idealnie nadają się do przygotowywania deserów na zimno.Możemy piec do temp max 260 stopni i mrozić do -40.Na foremki jest 15 gwarancja,co nie często się zdarza. Formy z kolekcji Flexi Royal są kopiami XVIII-wiecznych form,które marka Lurch na wyłączność nabyła na aukcji. Są to wzory zastrzeżone,tylko oni mogą je produkować.
Silikonowa forma do pieczenia Marienburg Lurch jest kopią tradycyjnej, miedzianej formy z XVIII wieku z dworu Ernesta Augusta, króla Hannoweru i Diuka Cumberland. Zapraszam na iście królewski sernik na zimno cytrynowy z lekką nutą mięty.


Składniki
  • 1 jogurt naturalny
  • 500g sera homogenizowanego chudego
  • 200g sera mascarpone
  • 1/2 opakowania żelatyny
  • 1 szkl cukru pudru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
  • Sok z jednej cytryny
  • Mięta
  • owoce do dekoracji 

 Wykonanie
Do miski wkładamy ser homogenizowany, mascarpone, jogurt, cukier puder, cukier waniliowy, wanilie, sok z cytryny,listki mięty wszystko dokładnie mieszamy. Do miseczki wsypujemy żelatynę dodajemy zimnej wody mieszamy pozostawiamy do napęcznienia. Następnie wlewamy gorącą wodę w celu rozpuszczenia. Do masy serowej wlewamy żelatynę mieszamy i wykładamy na masę owocową. Wkładamy do lodówki na noc. Po wyjęciu, robimy dekoracje według uznania.
Sernik wyszedł pyszny królewski z czystym sercem mogę polecić foremki marki Lurch.


9 komentarzy:

DomoweWypieki pisze...

Wspaniały!:) Niezwykle apetyczne zdjęcie! Zapraszam na ciasto z owsianym kremem:) http://domowe-wypieki.com/ciasto-z-konfitura-z-pomaranczy-kakaowa-beza-i-kremem-owsiano-kawowym/

mintandchilli pisze...

Pysznie wygląda, musi być fantastyczny :).

gin pisze...

Jeny, jaki piękny! Musiał smakować latem :)

Kulinarne pyszności Molki pisze...

dziękuję w sobotę robiłam,a wczoraj zdjęcia tj 6.10.2013 :) Pozdrawiam :)

Kulinarne pyszności Molki pisze...

dziękuje za miłe słowa. Twoje ciasto wygląda rewelacyjnie dlaczego tak daleko mieszkasz :) Pozdrawiam cieplutko :)

Kulinarne pyszności Molki pisze...

jest mega pyszny, ale ma też wadę ze stołu znikł w kilka minut:)Pozdrawiam :)

Kulinarne pyszności Molki pisze...

dziękuję w sobotę robiłam,a wczoraj zdjęcia tj 6.10.2013 :) Pozdrawiam :)

Anonimowy pisze...

Jaka objetosc jogurtu? R.

Kulinarne pyszności Molki pisze...

Przepraszam zapomniałam napisać 340ml czasami 400ml,:) Pozdrawiam